Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar érmes hét jöhet

Magyar érmes hét jöhet Sport

A gsp.ro (Gazeta Sporturilor) hírportál szakértői az erőviszonyok, korábbi eredmények és egyéb tényezők alapján elemezték, hogy mire várhat még a román olimpiai küldöttség a tokiói játékok második hetében, befejező részében. Az előrejelzések nem túlságosan derűlátóak. Eleve hangsúlyozzák, az evezősöknek köszönhető az, hogy Románia az éremszerző országok (összesen 72) csoportjának első harmadában, nem pedig a kullogók sorában foglal helyet az első versenyhét után. Az egy arany és három ezüst közül ugyanis egy arany és két ezüst az evezősöké, egy a vívóké.

Augusztus 8-ig erősen megcsappantak a romániai sportolók éremszerzési lehetőségei és esélyei, az aranyra csak bravúrokkal van már remény, talán egy-két kivétellel. Az újabb román érem első számú várományosa Alina Vuc birkózó (50 kg), aki bármilyen színű érmet megszerezhet, a dobogóra jutására 80 százalékos esélyt adnak a gsp.ro elemzői. Szintén birkózásban nem lehetetlen az éremszerzés a honosított Andrei Saritovtól (97 kg) vagy Alexuc Ciuaritól (130 kg).

Hirdetés
Hirdetés

A gyakorlatai értékszámainak alapján a női szertorna egyik éremesélyese Larisa Iordache, aki azonban sérüléssel bajlódik, az egyéni összetettben nem is tudott indulni. Az elemzők 50 százalékos éremszerzési eséllyel jegyzik, de ezt is csak olyan esetben, ha sérült bokája valamennyire rendbe jön, nem lesznek fájdalmai. Számos ezután következő sportágban és versenyszámban nemcsak éremesélyese nincs Romániának, hanem versenyzője sincs.

Az olimpia előtti hetekben Novák Károly Eduárd azt nyilatkozta, szerinte 4–6 érem megszerzése a valószínű, a Román Olimpiai és Sport Bizottság vezetői 6–8 éremre számítottak, ez utóbbi tűnik valószínűtlenebbnek.

A hétfő délutáni kilátások alapján vasárnapig még akár tíz (!) magyar aranyérem sem lehetetlen, a már meglévő kettő mellett. A tíz nem valószínű, de négy–öt nem jelentene világszenzációt, annyira jók a szóban forgó magyar sportolók. Arany-, ezüst- és bronzérmekre lehet várni, remélni főleg kajak-kenuban, ahol például négy női versenyszámban is két-két magyar egység indul. Mindjárt ma lesz három ilyen döntő, igaz, még elődöntőzni is kell ahhoz, hogy legyen magyar–magyar éremcsata. A férfiaknál is összejöhet a „házi párharc” a kajak 1000 m távon. A hét hátralévő részében a kajak-kenu többször szerepel műsoron, jön majd a K4-es döntő is, ahol verhetetlennek mondják a magyar egységet. Öttusában két magyar éremre van valós esély, vagy a női, vagy a férfi döntőben, vagy mindkettőben. A férfi vízilabdától szép ráadás lenne, ha bejutnának a vasárnapi döntőbe, amely a záróünnepség előtti utolsó sportviadal. 

Az első olimpiáján szereplő, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Incze Kriszta birkózó a 2013-ban világbajnok Sastin Marianna ellen kezdi meg szereplését a nyolcaddöntőben, Tokióban. A nők 62 kilogrammos rendkívül erős mezőnyében a 16 birkózóból 11 (!) legalább már egyszer nyert kontinensbajnokságot. Amennyiben a háromszéki kiválóság sikerrel veszi a nyolcaddöntőt, a legjobb nyolc között a szintén világbajnok kirgiz Aisuluu Tynybekova vagy az Európa-bajnok lett Anastasija Grigorjeva lesz az ellenfele. A mérkőzést reggel 6 órától az M4 Sport élőben közvetíti!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük