Felhívás!

Furcsa „hagyományőrzés” Kézdiszentkereszten

Tapasztaltam, vagy inkább furcsa szemtanúja voltam egy bosszantó történetnek, amit szeretnék megosztani másokkal is. Augusztus 17-én, szombaton virágot vittünk a polyáni temetőbe, és próbáltuk megközelíthetővé tenni a sírt a derékig érő fűben és a csalánrengetegben, amikor egy idősebb nő jött kifelé egy gyönyörű csokor rózsával és egyéb szép virággal. Ami fölöttébb furcsának tűnt, hogy kés is volt a kezében. Az vajon mire szolgálhat – tépelődtem magamban.

Mielőtt hazaindultunk volna, megkérdeztem a feleségemet, ki az a nő, aki a temetőből kifelé vitte a virágot, és meg is kaptam a meglepő választ, hogy bizony nem más, mint a harangozónő. Kifelé jövet aztán láttam, hogy a templom oldalsó bejáratánál rendezgeti a sírokról levágott virágokat. Hát ezért volt szükség a késre! Persze nem bírtam ki, hogy meg ne dorgáljam a tettéért, de meglepetésemre azt felelte, hogy mindig is így volt szokás, vagyis természetes dolog lopott virágot tenni az oltárra…

Megemlítettem neki a perselypénzt és a koszorúmegváltásként gyűjtött pénzt, hogy talán abból kellene virágot vásárolni az oltárra, vagy a papilakról hozni, mert ott nincs abban hiány, úgy néz ki a sok virágtól, hogy sok panziótulajdonos megirigyelhetné!

Szeretném, ha a falubeliek is tudnának erről, és amikor azt tapasztalják, hogy a hozzátartozójuk sírjáról a legszebb virágok hiányoznak, ne kelljen névtelenül szidalmazniuk a tettest, hanem kérjék számon az illetékeseken. Nem tudom, más falvakban ez-e a „szokás”, de én mindenképpen elítélendőnek tartom.

Egy másik hiányosság, hogy kút van, de nekem még nem sikerült vizet húzni belőle, hiszen sem vödör, sem lánc nincs rajta, pedig én 40 éve látogatom a temetőt. Az idős nénikék hazulról hozzák a vizet a sírokra.

Konnát János, Kézdivásárhely

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.