Felhívás!

Fogy a nemzetünk…

Fiatal koromban hallottam egy magyarországi ismerőstől: „első a család s csak második a Ferencváros csapata…” Nekem is a család a legfontosabb.

Az ember legérzékenyebb, legfontosabb életszakaszainak lefolyásában, csecsemőből gyermekké, serdülővé és felnőtté formálásában döntő szerep jut a családnak. A család az életre készít elő. A szülők, a családtagok egymásnak tapasztalatokat adnak át, magatartásukat csiszolják. A család egyik alapja a személyiségformálásnak. A nevelés – a családban és iskolában egyaránt – legfontosabb feladata megtanítani az embereket örülni, szeretni, dolgozni, alkotni, hogy egészséges közösségi lénnyé alakuljanak. A családi légkör, amelyben a szeretet uralkodik, ahol él az egymás iránti érdeklődés és értékelés: az egészséges lelki élet legbiztosabb alapja. A székely családok jellegzetes törődése nem csupán a ruházkodást, a feladatvégzést, a szabad idő ellenőrzését jelentette, jelenti. Lényege a szeretet melege, mely elsősorban a családról, a hozzátartozókról, a gyermekről történő gondoskodásban mutatkozik meg. A legszebb, legtartalmasabb és legbensőségesebb ünnepnapjaink kétségkívül azok, amelyek a családhoz, a családi fészekhez kapcsolódnak, ott éreztük mindig a legnyugodtabbnak magunkat. Pedig tudom, hogy néha oly könnyen „eljárt” az anyai kéz nyaklevese, de azt idő teltével hamar elfelejti az ember, az a nyakleves már átértékelődik. A családi fészek melege egy életre kihat az emberré válásban, a fejlődésben.

Gondolkozz el azon, hogy mára hogyan változott az egész család tartalma, ebben a rohanó, kíméletlen kutya-világban. Mindenki rohan a pénzért.

Baj az, hogy egy székely családban, egy vagy maximum két gyerek születik, míg egy roma családban hat-hét gyerek! Minél szegényebb, elmaradottabb egy nemzet, annál inkább szaporodik. Az a baj, hogy a mi nemzetünk folyton csökken… Lassan, lassan kisebbségbe kerülünk, nem csak mi, székelyek, de az országot birtokló nép is.

Orbán Barra Gábor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 22., 8:51
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Tény és való a cikkben le írtak, de ezen szomorú helyzeten csak mi magunk tudunk segíteni. Ehhez a segítséghez kell a kulcsot meg keresni, és a fiataloknak át adni, hogy sikeresen használja azt. Ilyen apróbb nagyobb kulcs rengeteg van körülöttünk, csak fel kell ismerni őket, és bátran használni is, egymás segítségével, egyik a másikunk javára! Az irigység, bosszúság, még azért se stb kulcsokat azokat ott kell hagyni, nem szabad fel venni használni őket! A szeretet, kölcsönös segítség, megértés, ugyan fontos kulcs, de ott van a megélhetésé, az üzleti lehetőségek, tanulás, szakmák megválasztása, anyagiak teremtése stb. ami a család szaporodásához vezet, elfeledve az egykéket! Igaz van egy olyan dolog is, hogy a létrafokokat át ugorva, nem szabad a csúcs felé törni, mert egy mellé lépés, egy alattunk kitörött létrafok az sokszor bajt, ha nem katasztrófát hordoz magával. Tudom a tanácsot könnyű adni, de ha ez sincs, akkor hogyan is lesz tovább?…