Felhívás!

Fizess, csak fizess!

Ez a rendszer a velejéig romlott. Az egész országban látom, hallom, tapasztalom a társadalom erkölcstelenségét. A hazugság és az ügyeskedés erénynek számít. Lopnak minden szinten szinte mindent. Dicsőség az, ha sikerül ügyeskedni a jól képzett könyvelők segítségével, hogy sem adót, sem bért ne kelljen fizetni. Más világ van a hegyeken túl, de be kell vallanunk, hogy mi, erdélyiek, magyarok is sok rosszat eltanultunk „gyarmatosítóinktól”. Emlékezzünk a mondásra: „A kollektív aranybánya, aki onnan nem lop, maga bánja!” Ez volt érvényes a szocialista éra gyáraiban is.

Tudjuk, hogy Romániában nem lehet rendet teremteni, nem is tudott soha senki – talán csak Ceaușescunak sikerült valami, de neki is csupán a hírhedt Securitate segítségével. És mi van most?! Itt, Erdélyben, de pláné kis hazánkban, Háromszéken a becsületes magyar cégtulajdonosnak eszébe sem jut, hogy bármiben is csaljon. Hát jut eszébe, hogy ne fizesse be az adókat, az áfát, a járulékokat? Ettől függetlenül mégis jönnek ellenőrizni, és nem is a kihágás érdekli őket, hanem az, hogy valamiért megbírságoljanak, mert néha bevallják őszintén, őket is kötelezik, számon kérik, miért nincsenek büntetések.

Fizess, fizess, de csak itt, Háromszéken. Kilépsz a házból, az utca sarkán már vár a forgalmi rendőr, hogy megbírságoljon. Fizetni kell, mert a forgalmi rendőrnek rövid a „pályafutása”, ugyanis negyvenöt éves korában megy nyugdíjba, és haladnia kell felfelé, hogy minél magasabb rangot érje el. És mivel jut felfelé? Azzal, ha bizonyítani tudja, hogy hány sofőrkönyvet vett el, hány büntetést osztott ki…

Orbán Barra Gábor, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások