Felhívás!

Ferencz Jóskától Elke Kahrig

Őfelségét, a magyar forradalom leverőjét, majd jóságos császárt (mert a legtöbb magyar polgár házában a falon csüngött nagyszakállú portréja) ismerjük. De ki a csoda Elke Kahr? Ejsze’ nem árt megtanulni a nevét, mert az idők változnak, és a nemzetközi helyzet fokozódik. Hát egy hatvanéves hölgy, aki Grazban, Ausztria második legnagyobb városában éppen helyhatósági választást nyert. Na és? – kérdezheti az olvasó. Merkel muttinak szabad, neki nem? De igen, de Elkénk a Kommunista Párt helyi vezetőjeként. 29 százalékot kapott a marxista alakulat – nem vicc! – a békés jólét országában, Ausztriában.

Most elmondom, miért nem ijeszt meg a hír. Nem hiszem, hogy a sógorok meghibbantak. Helyi választás, a szavazók emberekre adják voksukat. Ne gondoljuk, hogy Elke Kahr valami Krupszkaja- vagy Ana Pauker-féle szörnyeteg. Normális, kedves hölgy, normális programmal: megfizethető élet, elegendő zöld és szabad tér, szociális és ökológiai városfejlesztés. Ja, hogy az ingatlanfejlesztő maffiát és a mindent bekebelező multikat fülön szeretné ragadni? Ehhez nem kell Marx- és Lenin-doktrína, csak józanész és jóérzés. Legyünk őszinték, a kisember magasról pottyant az ideológiákra.

Évtizedeken át Torino és Saint Germain kommunista fellegvárak voltak Olaszországban és Franciaországban. Sztálin beszédei miatt? Ugyan. Az ottani kommunisták becsületes munkával jól igazgatták a helyi közösséget, magyarán jó volt irányításuk alatt élni. A ’90-es években Moldova Köztársaságban és Ukrajnában primitív antikommunista, magukat európainak és liberálisnak mondott erők vették át a hatalmat. Úgy tönkretették országaikat, hogy az emberek az első adódó alkalommal visszaszavazták a kommunistának mondottakat.

Van ma komoly ideológiai elkötelezettség? Antal József, Horn Gyula, Csurka; errefelé Iliescu, Corneliu Coposu, Vadim Tudor hittek valamiben, jóban vagy rosszban. De ma miért lenne a PSD vagy az MSZP baloldali, a Fidesz vagy a PNL jobboldali? Pénz, érdek, milliomosok egyik táborban, mint a másikban, hoppon maradt, becsapott választók. A többi duma, üres duma.

Tehát gratulálok, Elke. Ha bizonyítasz a graziak várható polgármestereként, ügyes vagy, ha nem, ők majd leléptetnek, pártjelvényedet meg észre sem fogják venni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.