Felhívás!

Fals fertőzöttek

Hát hogy ez a koronavírus-teszt nem matematika, azt már több orvos is mondotta. Most mit hallunk a román egészségügyek őrétől, Nelu Tãtarutól? Hogy a teszt nem pontos, van fals pozitív eredmény, de mindjárt gyorsan hozzátette, hogy léteznek fals negatív eredmények is. Mintha az jó lenne, hogy elengedik a fertőzötteket, menjenek útjukra, terjesszék a vírust. A pozitívteszt-eredményesek pedig hiába ültek napokig a karanténban, ahelyett, hogy dolgoztak volna.

Elsőnek a karantén alá helyezett község, a Prahova megyei Gornet vezetői hördültek fel, hogy náluk senki nem számolta össze, hány fertőzött van és hány nem fertőzött. Valaki felküldött valami számokat, és annak alapján mondta ki az ítéletet a COVID–19-et ellenőrző főfőbizottság.

Ami pedig a kolozsvári CFR játékosaival történt, az már bohózatnak is beillik. A bukaresti Erzsébet hercegnő nevét viselő kórházban végezték el a tesztet a játékosokon, s szinte az egész vezetőségre, na meg huszonhárom játékosra mondták ki a szentenciát: két hét elkülönítés, szobafogság. Visszatérve Kolozsvárra, szerencséjükre, újból elvégezték a helyi járványkórházban a tesztet, és csoda történt. Mind a huszonhármuknál negatív eredmény jött ki. És hogy ne tévedjenek, néhány nap múlva megint tesztelték a fiúkat, és az eredmény megint negatív! A kórház igazgatója szerint a játékosok soha nem voltak fertőzöttek. Fals pozitívak voltak. Persze, elhalasztották a meccseiket, nem edzettek, és mindezekért valakiknek felelniük kellene. Ezt mondja Gornet község polgármestere is, aki ügyvédet fogadott, és beperelte a katasztrófavédelmi felügyelőséget, Raed Arafat államtitkárral az élen. Valami olyan íze van az egésznek, mintha felpumpálták volna a pozitív teszteredmények számát bizonyos előnyökért. Majd ez kiderül a végső elszámolásnál.

Persze, Nelu Tãtaru miniszter mindjárt sorolta az okokat, melyek e kényelmetlen helyzetet okozták. Köztük, hogy nem jó az anyag, amivel e teszteket végezték, s olykor hibás a műszer is, de az emberi tényező is közrejátszott – állította. Egek ura! Hát ha az ellenőrzés így megy végbe, akkor örvendjen az ember, ha nem végzik el rajta! Persze, akin látszanak a fertőzés jelei, ott nincs apelláta, annak kórházba kell kerülnie. De hány fals pozitívost kínoztak napokig, amíg hazaengedték?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.