Felhívás!

Évértékelő ellenzékből

Ha létezik nagy kihatású, jelentős, következményeiben egyelőre beláthatatlan változás a magyar politikában, akkor a Jobbik néppártosodása az. E folyamatot a balliberális oldal jelentős része őszintétlennek, a nemzeti radikálisok árulásnak, a fideszesek pedig annak tudják be, hogy Simicska Lajos úgymond megvette a pártot. Független politikai elemzők mind a jobb-, mind a baloldalon arra mutatnak rá, hogy a Jobbik a baloldal szavazóbázisát vette célba, ezt szolgálja a fazonigazítás. Ez utóbbi meglátás minden bizonnyal fedi a valóságot, ezt lényegében ma már a párt elnöke, Vona Gábor sem tagadja.

Tavalyi évértékelőjében Vona arról beszélt, hogy hidakat kell építeni, hogy fel kell számolni a XX. század megosztottságait, beleértve a nemzeti radikálisok és a zsidó értelmiség közötti bizalmatlanságot. E gondolat, ha nem is tűnik kivitelezhetőnek, de pozitív üzenettel bír. Idei évértékelő beszéde is ezen a pászmán mozog, persze kellő kormánykritika mellett, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan igazságtalan együttemlegetésével, a kormányzati korrupció éles bírálatával. S bár Török Gábor pártfüggetlen politológus, fittyet hányva arra, hogy muníciót ad azoknak, akik igyekeznek őt összemosni a Jobbikkal, határozottan méltatta Vona beszédét, nagy kérdés, hogy ez a beszéd, ez a retorika, ez a stratégia mire lesz elég.

Arra biztosan, hogy elbizonytalanítsa a Jobbik őszinte és feltétlen nemzeti elkötelezettségében eddig bízó szavazókat és támogatókat. A migránskérdésben leírt vargabetűk, a népszavazás idején tanúsított fonák hozzáállás, majd a bevándorlásügyi alkotmánymódosítás meg nem szavazása vélhetően többet fog nyomni a latban, mint az egyébként megőrzött nemzeti jelszavak. Hányan hiszik el, hogy a Fidesz, miután az alkotmánymódosítás elbukott, a Jobbik hatására döntött a letelepedési kötvények kivezetése mögött, mint állította Vona a beszédében? Hányan vevők a magyar történelem osztályharcos, lebutított s nem utolsósorban tényszerűen is tarthatatlan szemléletére, miszerint az nem volt más, mint permanens harc a helytartókkal és a földesurakkal szemben?

Jelenleg úgy néz ki, hogy a Jobbik két szék között a pad alá ül. Nemhogy kormányzati többséghez nem jut, de az is nagy eredmény lesz, ha 2014-es támogatottságát meg tudja őrizni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.