Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Eszelős menetelés

Az Ukrajna ellen elindított „különleges hadművelet” kezdete óta (2022. február 24.) az Amerikai Egyesült Államok (AEÁ) és szövetségesei médiájának a fősodra fülsértően bántó hangnemben szidalmazza Oroszországot és annak vezetőjét, azonban kijut az orosz nemzet egészének is.

Nincs ez másképp a román sajtó berkeiben sem, az állami és magántulajdonban lévő tömegtájékoztatási eszközök egymásra licitálva követik a nyugati „példát”, és kissé visszafogottabban ugyan, de ezt teszik a politikusok is. Elutasítandó ez a magatartás, hiszen egy nemzet egésze fölött senki sem ítélkezhet. Ráadásul végzetes hiba is, mert nem biztosít mérlegelési és választási lehetőséget az orosz félnek, így az rákényszerül a háború beláthatatlan következményekkel járó folytatására.

Félreértés ne essék, egy pillanatig sem vitatjuk az Oroszország által elkövetett agresszió elítélésének jogosságát, viszont a konfliktus világméretű kiszélesítésével sem érthetünk egyet. Márpedig a nyugati vezetők és szolgalelkű támogatóik jól érzékelhetően ezen munkálkodnak teljes erőbedobással.

Ebben a helyzetben és ilyen előzmények után megnyugtatóan hatott a román védelmi miniszter, Vasile Dîncu (PSD) által október 8-án megütött józan hang. Ő ugyanis egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a háborúnak csak az Oroszországgal való tárgyalások vethetnek véget, amelyeket „a világ országainak, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak kell lefolytatnia. Ukrajna egyedül nem fog tudni tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy vállalja területek elvesztését, végső soron az igazságtalan területvesztést”.

A román védelmi miniszter elejtett szavainak jótékony hatása azonban, sajnos, csupán két napig tartott, mert a román politikusok az álláspontját sietve elutasították. Elsőként az USR követelt magyarázatot az „orosz propagandát felerősítő”, szerintük hozzá nem értést tükröző kijelentéséért. Utánuk Iohannis államelnök is határozottan elhatárolódott ettől, és végül a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu PSD-elnök is kénytelen volt azt tévedésnek minősíteni.

Románia vezetői a béketárgyalások kezdeményezése helyett tehát továbbra is az oroszok szidalmazását és a végzetes harmadik világháború felé való eszelős menetelést választották.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük