Felhívás!

Előszobában

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hírözönének árnyékában érdemes követni a Magyarország számára idén is legsikeresebb csapatlabdajáték történéseit.

Debrecenben július 1-jén kezdődött és 14-ig, szombat estig tart a női kézilabda U20-as korosztályának a világbajnoksága. A házigazda magyar „csajcsapat” az egyik éremnek a várományosa – hadd legyen arany! Olyan korosztályról van szó, amely – sok más sportághoz hasonlóan – a felnőtt válogatott előszobája. A következő három olimpián, de főleg a 2024-esen és 2028-ason rendkívül ütőképes női kézilabda-válogatottja lehet Magyarországnak.

A kisebbek szereplése is ezt sugallja, Magyarország nyerte ugyanis az U16-os korcsoport göteborgi Open Európa-bajnokságát. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) az utánpótlásképzés ösztönzésére írta ki ezt a tornát, amelynek sajátossága az, hogy a részvétel rendszerint meghívásos alapon történik, a más korcsoportok előző évi nemzetközi eredményeinek és egyéb szempontoknak a figyelembevételével. A magyar U16-osok eredményei a kontinensviadalon: az alapcsoportban 34–11 Grúziával, 28–7 Feröerrel, 36–14 Litvániával, 24–13 Hollandiával, a középdöntőben 23–16 Csehországgal, 32–16 Spanyolországgal, 30–20 Romániával, a döntőben 31–30 Franciaországgal (amelynek felnőtt válogatottja éppen világbajnok). A jelenlegi U16-os magyar leány válogatott ez ideig 18 mérkőzést játszott, és 18-szor győzött.

A magyar utánpótlás válogatottak több tehetséges játékosát a román tévécsatornákon is láthatjuk majd a Bajnokok Ligája 2018–19-es sorozatában, hiszen egy selejtező csoportba került a Ferencváros a CSM Bukaresttel, a középdöntőben pedig mindkettő játszik majd a címvédő Győri Audi ETO-val. Hogyha már a románokról is szó esett, meglepő az U20-as válogatottjuk debreceni gyengécske szereplése, a dánoktól elszenvedett 42–23-as vereség, hiszen 2014-ben U18-as csapatuk világbajnok volt. Igaz, a tagjai már mind felnőtt korúak.

Ne feledkezzünk meg a strandkéziről se, a tavaly világbajnok U17-es magyar leány válogatott idén magabiztosan nyerte az U18-as Európa-bajnokságot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.