Felhívás!

Elkel a négy hely

Igaz ugyan, hogy nyolcesélyes a jövő évre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság november 12-i, csütörtöki négy pótselejtezője, de azért vannak, akik „egyenlőbbek az egyenlőknél”. Merjük remélni, hogy a budapesti magyar–izlandi csata végén a házigazdák javára billen a mérleg.

Számos magyar szakértő, szakíró vagy csak mindentudó szurkoló Gulácsiékat tartja a mérkőzés egyértelmű esélyesének, sajna, sokan vannak olyanok is, akik lekezelően írnak, beszélnek a szigetországiak csapatáról. Frissítsük egy picit az emlékezetünket, Izland a korábbi remek eredményeinek köszönhetően európai 10. (!) helyezettként várhatta a 2018–2019-es Nemzetek Ligája sorsolását, ennek köszönhetően egyike lett a 12 A-ligás csapatnak, az elit osztálynak. Az A-liga 2. csoportjában szerepelt, ott mind a négy mérkőzését elveszítette (0–3 és 0–2 Belgiummal, 1–2 és 0–6 Svájccal). Lecsúszott az értékrangsor 12. helyére, de jogot szerzett arra, hogy az Európa-bajnokság négy maradt helyének egyikéért játszhasson. A bonyolult ágrajzoknak tulajdonítható, hogy a C-ligából kapott ellenfelet, a csoportjában második magyar válogatottat…

Az átszervezett Nemzetek Ligájának 2020–2021-es kiírásában is maradt Izland a 16 tagú A-ligában, míg Magyarország B-ligás. Az európai pontérték-listán Izlandot a 16., Magyarországot a 31. helyen találjuk (az Izland által kiütött Románia 32.). A 2020–21-es Nemzetek Ligájának eddigi négy fordulójában Izland viszont négyszer kikapott (Belgiummal 1–5 és 1–2, Dániával 0–3, Angliával 0–1), ami valószínűleg B-ligát jelent majd. Verhető, legyőzhető, viszonylag magas átlagéletkorú játékosokból álló csapat, amely azonban nem adja ingyen a „bőrét”.

A másik három csütörtöki pótselejtező: a B ágon Észak-Írország – Szlovákia, a C ágon Szerbia – Skócia, a D ágon Grúzia – Észak-Macedónia. Az utóbbi kettő közül bármelyik is győz, focitörténelmet ír, mert egyikük sem jutott el még döntő tornára. Nagy ünnep lesz valamelyiküknél! Eközben az UEFA azon dolgozik, hogy a koronavírus-járvány miatt vagy egyéb okokból ne essen ki egyik házigazda (ország és város) se a 12-ből. Baku helyzete bizonytalan az övezetbeli katonai konfliktus miatt, a spanyolországi Bilbaoban a közönség érdektelensége kelt kételkedéseket, míg néhány városban (köztük Bukarestben) az okozhat közömbösséget, hogy a házigazda válogatott kiesett. Ilyen gondjai ne legyenek Budapestnek!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.