Felhívás!

Életutak állomáshelyei

Negyvenhárom méltatás, negyvenhárom életutat bemutató, szépirodalmi mércével is értékelhető beszéd hangzott el Szovátán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének évente megrendezett díjátadó ünnepségén. Ezúttal az Ezüstgyopár díjat nyújtották át a pályájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusoknak (kétévente az Apáczai-díj kerül sorra), akik között egyesek már jóval túl vannak a nyugdíjkorhatáron, de sokuknak még jó pár évük van addig, amíg leteszik végérvényesen a naplót. Egy dolog rangsorolta őket egy csoportba: az általuk eddig elvégzett munka rendkívüli sikeressége, az oktatásba fektetett szellemi és fizikai erőfeszítések figyelemre méltó eredményessége, a közösségért való önfeláldozó ténykedés soha nem lankadó láza.

Megyénkből kilencen álltak ez alkalommal reflektorfényben, mindannyian iskolájuk, településük tekintélyt parancsoló, nélkülözhetetlen személyiségei. Csáky Ernő, Gödri Márta, László Katalin, Nagy Márta Edit, Nagy-Babos Edit, Nagy-Babos Tamás, Sipos Zoltán, Süketes János, Urák Gyöngyvér kitartó és elkötelezett résztvevői, irányítói, kivitelezői, kezdeményezői olyan eseményeknek, amelyeknek hatása évtizedek óta érződik nem csupán szűkebb munkaterületükön, de szerte a megyében, az országban, de azon túl is, ahol magyar művelődésről, magyar anyanyelvről beszélhetünk.

A Kőrösi Csoma Sándor- és Ignácz Rózsa-kultusz, az óvónő- és tanítóképzés szüntelen újítása, a műszaki múlt jelenbe történő átmentése, a mesevilág rejtelmeinek feltárása, az irodalom és színjátszás titkainak megfejtése, a közéleti szerepvállalás, a zene emberszépítő világának közkinccsé tétele, a matematika és műszaki tudományok elmélyítése mind-mind olyan területei munkásságuknak, amelyek a tanórákon túli bolyongást, az érthetetlennek tűnő történések és jelenségek emberközelbe való varázsolását szolgálják. Méltóságteljes volt ez a díjátadás azért is, mert ott ültek a teremben a jövendő pedagógusai, tudósai, orvosai, iskolájuk legjobb tanulói, a Mákvirág-díjasok, akik számára akár példaképként is ott állhatnak a korábban és most díjazott pedagógusok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.