Felhívás!

Ébresztő, 2022!

A magyarországi belpolitika fordulóponthoz érkezett a jelek szerint. Az ellenzéki összefogás tapintható valóság immár. Magyarán a 2022-es választásokon az ellenzék – a szocialistáktól a Jobbikig mind a 106 választókerületben egy jelöltet indítana. Az anyaországban ugyanis egyfordulós, egyszerű többségen alapuló választás történik, ami a legerősebb pártnak előnyös. Ez van Nagy-Britanniában is, ahol évtizedek óta csak a Munkáspárt és a konzervatívok jutnak labdához. Ugyanis ha egy választókerületben tíz jelölt indul, azok közül nyolc tíz–tíz százalékot kap, egyikük 9,9-et és egyikük 10,1-et, ez utóbbi megy a parlamentbe, a többi hoppon marad. Persze, ha kétfordulós választás lenne, a második fordulóban fordulhatna a helyzet; de második forduló nincs.

Eddig a Fidesz többé-kevésbé simán nyert többséget, mivel a szocik, a DK, a liberálisok, a jobbikosok, a momentumosok egymás alatt vágták el az ágat. De ha most ismét összefognak, mint ahogy az önkormányzati választásokon tették? Bizony, néhány eredmény megmutatta, a közös listás ellenzék simán nyerhet, és nyert is. Budapest elvesztése ébresztőt kellett volna fújnia fideszéknek, de nem nagyon tűnik úgy, hogy a fülükig ért volna a riadó.

Amikor 2003-ban megjelent a Jobbik radikális mozgalom, örvendtem, hogy lesz valaki, aki jobb oldalról megráncigálja Orbánék kabátujját, amikor szamárságokat csinálnak. Mert azokból volt bőven: internetadó, vasárnapi boltzárás, iskolakötelezettség csak tizenhat éves korig, bénázó oktatási reform, a nyugdíjak alig-alig emelése, az ellenzékkel való tárgyalás elutasítása stb. Micsoda dolog volt a budapesti helyhatósági választások előtt szóba sem állani Karácsony Gergellyel, hanem ezer plakáton bohócnak ábrázolni? Lett is belőle vereség, mint Döbröginél.

A Jobbiknak útközben elment a jobbik esze, de a Fidesz sem mindig ragyog a józan észtől. Miután éveken át kétségbeejtően építették a stadionokat az életszínvonal kárára, ha már futball nincs, a legújabb vesszőparipája a hadsereg, amibe nyomják kegyetlenül a pénzt. Csakhogy szavazni nem John B. Bamberg amerikai fegyvergyártó fog, hanem a nyugdíjas Mari néni és a banki hitelét nyögő János.

Normális országban egy kormányváltást a kisember meg sem érez. De hogy újra Gyurcsány vezényeljen egy horror-zenekart a budai várból? Brrr…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.