Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csúszómászók háborúja

Elhangzott a parancs, előre! Társaim hullottak mellettem, mint a legyek, én szerencsés voltam. Elértem a franciák lövészárkáig, belehuppantam. Szinte ráestem egy nagydarab szakállas franciára. Előkapta szuronyát, én gyorsabb voltam. Rám zuhant, mint egy liszteszsák, éreztem meleg vérét, amint elönt. Alig sikerült visszatalálnom a mieinkhez, mármint a maroknyi életben maradotthoz. Aztán hat hónapig nem aludtam, irgalmas nővérek sétáltattak karonfogva, mire úgy, ahogy talpra álltam. Egy első világháborús német katona emlékiratait tömörítettem.

Emlékeznek a vietnámi My Lai-féle vérengzésre? A háború őrült zűrzavarában – máig sem világos, mi történt – 504 civilt mészároltak le félrevezetett  katonák. Egyikük visszaemlékezése földi pokolként  írja le, álmában is hallotta az asszonyok, gyerekek sikolyát.

Leonidász, I. Ulászló, II. Lajos, a svéd Gusztáv Adolf  király háborúban halt meg. A régi háborúkban úgy-ahogy volt egy bizonyos tisztesség: harcos harcos ellen. A zsoldoscsapatok felállítása volt az első lépés a háború, mondjam így, robotizálása felé: végezzék idegenek el a szennyes munkát. Én fizetek, ők ölnek, az én kezem tiszta. Tényleg tiszta? 

Napjainkban csak a primitívnek mondott törzsek kaszabolják egymást szemtől szemben bozótvágó késekkel. A szomszédunkban mit látunk? Szuperdiplomás úriemberek számítógépen nyomogatják a halált osztó gombokat. Száz kilométerek távolságából nem lehet a haldoklók szemébe nézni. Orosz, amerikai, török, iráni stb. fegyvergyártók csúszómászókhoz méltó dáridója.

Például a talpig úriember, diplomás Anthony Blinken, akit vezetőink hajbókolva várnak most Bukarestbe. Diplomáciát vezet, százmilliók sorsát befolyásolja egy- egy szavával, hát még aláírásával. Tanácsadói cégjei (persze, amint Biden maga mellé vette hivatalosan, kilépett belőlük annak rendje és módja szerint) éveken át mutatták az irányt, hol és mikor lehet fegyverekkel milliárdokat keresni. És akik hallgattak rá, kerestek is. Érdekes, ha egy székelyföldi polgármester pedagógus felesége munkafüzetek szerkesztésével foglalkozik, a polgármestert összeférhetetlenség címén felfüggeszthetik. A Blinkenek, Biden juniorok surrannak előre, mint Mbappé és Messi a bamba védők között. És szurkolóik lábuk elé borulnak a csodálattól.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük