Felhívás!

Bukarest szent állata

Karinthy Frigyes arcát borotválta a borbély, és amikor harmadszor is elvágta a bőrét, az író így szólt: „Adjon nekem is egy pengét, hogy legalább védekezhessek!”

Majdnem így állunk a medvével. Agyarakat, karmokat tőle ugyan nem kérhetünk, hogy támadásait, rémisztgetéseit jó eséllyel visszaverjük, de a román állam adhatna nekünk olyan eszközöket, amivel hatékonyan védekezhetnénk. Nem föltétlen az erdő mélyén, hanem például városok, falvak utcáin, termőföldeken, háztájiban. Jogos önvédelemből! Hazai pályán! Olyan helyeken, ahol a diktatúra államapparátusa soha nem tűrte volna megtorlás nélkül azt, hogy medve többször is emberre támadjon. A demokrácia zöldjei nemcsak eltűrik, hanem fanatikusan védelmezik a nagyvadat.

Az egész évben sokak által látogatott csíksomlyói zarándokhelyen, Csíkszereda peremén, naponta fellelhetők a medvejárás egyértelmű és friss nyomai, emellett számtalan szemtanú és sajtófelvétel is tanúsítja a tényt, hogy medvék látogatják szinte naponta, éjjelente Csíkszeredát és a szomszéd falvakat.

A Hargita Megyei Tanács székházából már nagyon sokszor küldtek sürgető kéréseket, javaslatokat Bukarestbe, s Brüsszelbe a garázdálkodó medvék miatt. Tusnádfürdő polgármesterének nemrég közzé tett nyílt levele sem újdonság, inkább ismétlés, erélyesebb figyelmeztetés. A medvegondok orvoslásának késlekedése emberek életét veszélyezteti, tragédiákhoz vezethet, emellett az állandó félelemérzet nyomasztó az érintett lakosság hangulatára, lelkivilágára, az életvitelt is befolyásolja. 

Akárcsak India hindu többségű részein, ahol, ha a jármű útját elállja egy vagy több tehén, azt nem szabad elzavarni, vagy meg kell várni, hogy önszántából odébbálljon, Bukarest számára is kezd szent állattá válni a medve. A törvény szerint nem szabad bántani, elzavarni, hanem kell hívni a hatóságot, a csendőrök majd elűzik a vadat néhány kilométerrel odébb, legfeljebb fél napra vagy néhány órára. Aztán kezdődik minden elölről.

A „szent medve” védelmezésével Bukarest Brüsszelnek jár kedvében. Amikor valaki azt ajánlotta, hogy az állomány elszaporodása miatt innen telepítsenek medvéket nyugat-európai államokba (ahol már rég kiirtották), Brüsszelből jött az elutasító válasz. Annyira azért mégsem szeretik a medvéket, hogy örökbe fogadják őket…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.