Felhívás!

Antitesttesztelés a Pro Vitamnál

Antitesttesztelés a Pro Vitamnál Kovászna megye

A koronavírus-fertőzésen átesett személyek ingyenes antitesttesztelésre jelentkezhetnek a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam magánklinikánál, így megtudhatják, hogy vérükben termelődött-e annyi antitest (ha egyáltalán termelődött), amennyi védettséget kölcsönöz nekik rövidebb-hosszabb időre. A vérmintákat a továbbiakban egy saját, korszerűteszt validálásához használja fel a klinika kutatócsapata.

Köztudott, hogy a tünetmentes koronavírusosoknak kevésbé vagy egyáltalán nem termelődnek védettséget biztosító antitestjeik, a tüneteket is felmutatóknál viszont annál inkább. A Pro Vitam kutatócsapatának vezetője, dr. Fejér Szilárd lapunknak elmondta, olyan tesztet fejlesztettek ki, amely a vérből mutatja ki az immunitást adó IgG antitesteket. Ennek majd akkor lesz igazán jelentősége, amikor meglesz a Covid-19-ellenes vakcina, mert annak beadása után ellenőrizhető lesz, hogy van-e megfelelő immunválasz a szervezetben, azaz megfelelő számú antitest termelődött-e az immunitáshoz. A védettség időtartama jelenleg még nem ismert a tudományos körökben sem, lévén, hogy egy új vírusról beszélünk.

– Hasonló teszteket rutinszerûen alkalmaznak a laboratóriumokban – mondta Fejér Szilárd – például a hepatitisz B vakcinára adott immunválasz kimutatására. A védőoltást már gyerekkorban megkapja az ember, de ha például egy személy fokozottan veszélyeztetett (például orvos), akkor felnőttkorában megnézik, hogy vérében elegendő-e az antitestek mennyisége, és ha nem, akkor emlékeztető oltást kap az illető. A koronavírus esetében is van már közel harmincféle teszt az európai piacon ugyanerre a célra, gyorstesztek és néhány laborteszt, vannak köztük megbízhatóbbak és kevésbé jók, de nekünk számít, hogy egy ligában versenyezhetünk a nagyobb gyártókkal, és van esély rá, hogy Romániában mi legyünk az elsők, akik végigviszik a teljes folyamatot a teszt kifejlesztésétől a sorozatgyártásig – szögezte le.

Fontos tudni, hogy az ingyenes tesztelésre a klinikán csak azok jelentkezhetnek (gyógyulásuk után), akiknek ott végezték el a koronavírus-fertőzést kimutató PCR-tesztet, akár saját kérésre, akár a megyei kórház vagy a Közegészségügyi Igazgatóság közbenjárására. Nem a saját módszerrel, hanem egy, már forgalomban levő labordiagnosztikai tesztet alkalmazva vizsgálják meg az antitesteket az illetőnél (az eljárás egyébként 100 lej lenne). A levett vérmintákat arra is felhasználják, hogy ellenőrizzék, a saját tesztmódszer elég érzékeny és specifikus, és ugyanazt az eredményt adja, mint a forgalomban levő teszt. Ehhez viszont 100%-ig bizonyosaknak kell lenniük abban, hogy az illető valóban koronavírusos volt, és eltelt a megfelelő idő az első pozitív teszteredmény óta, erre garanciát csak a saját laborelemzés után kapott teszteredmény nyújt. Az eredmények helyességében kételkedőknek a kutató ismét elmondta: a fals pozitív eredmény kizárt, fals negatívra kicsit nagyobb az esély, például ha rosszul vették le vagy szállították a mintát.

Vérvételre bármelyik nap lehet jelentkezni, nem szükséges előzetes időpont-foglalás, bejelentkezni csak azért kell, hogy ellenőrizhessék, valóban ott végezték el az illető PCR-tesztjét. Az elemzéseket általában pénteki napokon végzik, így ha valaki például hét elején megy, néhány napot várnia kell az eredményekre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 14., 7:26
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Az ilyen cégeket 1től 1ig betiltanám! Az egészségügy,hadügy maradjon állami tulajdon!!!
    Az antitest “tesztelésnek” ejsze hátsó szándéka van!!!!!!!!😆😂🤣