Felhívás!

Bocsánatkéréssel tartozik

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Becsületbírósága az újságírói etika megsértésének tartja a Transindex.ro portál főszerkesztőjének, Kulcsár Árpádnak november 5-én közölt Erdélyben nem merült fel senkinek a neve szexuális zaklatások kapcsán? Akkor íme egy történet című, illetve a november 6-án névtelenül posztolt Újabb fejlemények Váta Lóránd-ügyben, és néhány fontos kérdés tisztázása című írást. (A Transindex azzal vádolta a sepsiszentgyörgyi színészt, hogy szexuálisan zaklatta egy Szabi nevű barátját, illetve egy volt lakótársát, Barta Mátét – szerk.)

Az írások szerzője vagy szerzői megsérti(k) a MÚRE etikai kódexének 2 §-át: „Az újságírónak, a közélet szereplőjeként és a nyilvánosság alakítójaként tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, a másság elismerése jegyében kell hivatását gyakorolnia. Nem kelthet gyűlöletet; vallása, felekezeti hovatartozása vagy állapota, neme, testi vagy szellemi állapota, mássága, életkora, életmódbeli különbözősége miatt nem terjeszthet senkiről előítéletet szolgáló rágalmakat, ezek miatt senkit sem becsmérelhet.”

Áthágja vagy áthágják a 3§-t: „Az újságíró joga és kötelessége a tájékoztatás. Az újságíró kötelessége annak mérlegelése, hogy a feltárt tények nyilvánosságra hozatala sérti-e mások személyi biztonságát, illetve személyiségi jogait. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. A személyiségi jogok között tiszteletben kell tartani az egyének jogát a magánélethez.”

Nem szólaltatja vagy nem szólaltatják meg az érintett felet, noha a 10§ értelmében: „Az újságírónak az érintett felek véleményét nyilvánosságra kell hoznia.”

Kulcsár Árpád szerzőként és a Transindex.ro honlap főszerkesztőjeként is nyilvános bocsánatkéréssel tartozik az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt félnek.

A MÚRE Becsületbírósága

(Horribile dictu! Ez a Kulcsár Árpád nemrég a Diszkrimináció-ellenes Tanács figyelmébe ajánlotta lapunkat, amiért egyáltalán utalni merészeltünk George Soros származására. – szerk.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.