Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az utolsó ukránig

Ide is eljutottunk, három hónapja, 90 napja gyilkolnak közvetlen szomszédunkban, és időközben teljesen átalakult nem csak a jelenünk, a jövőnk is: meg kell változtatnunk szokásainkat, életmódunkat, terveinket, álmainkat. Pár hónapja még csak a zöld jövőt kellett napok alatt a sutba vágni, forgatókönyvek százait pergettük le, majd ejtettük el, s mára sikerült letisztítatnunk prioritásainkat egyetlenegy, életet vagy halált eldöntő kérdésre: sikerül-e győznie a józan észnek a háborús őrülettel szemben? Mert abban korunk legnagyobb elméi egyetértenek, hogy ennek az őrületnek tárgyalásokkal kell véget vetni, nem fegyverekkel, s mielőbb le kell állítani azt a háborút, amelyben Amerika „az utolsó ukránig akar harcolni Oroszország ellen”, ahogyan azt Chas Freeman diplomata fogalmazta meg.

Ezt megerősíti egy világhírű tudós és „börtöntöltelék” is, a 93 éves Noam Chomsky, aki valóban ült 1967-ben, Norman Mailer cellatársaként, amikor az esztelen vietnámi háború ellen együtt tüntettek. Nem a háború okait kell most tisztázni, nem Putyin megalomániáját vagy betegségét elemezgetni, nem elég, ha racionális döntéseket hozunk, humánus döntésekre van ma szükség, mondja Chomsky egy, a Current Affairs-nek adott podcast-interjúban. A háborúban hozott racionális döntések tömeggyilkosságokhoz is vezetnek, figyelmeztet.

A tudós hangsúlyozza, hogy veszélyes irányba tart az elmék megdolgozása, a vérszomjas szónoklatok hatására már az amerikaiak 35 százaléka hajlik arra, hogy be kell lépni a háborúba még azon az áron is, ha az nukleáris háborúhoz vezethet. A viszont nem megoldás, ez a totális pusztulás forgatókönyve, mindenki számára.

Tetszik vagy sem, meg kell teremteni a kibúvókat mindenki számára, és ez érvényes mind az ukránokra, mind Putyinra és belső köreire, hogy kiléphessenek ebből a csapdából. Ehhez józan államférfiakra lenne szükség, nem fegyvergyárosokra, és Európának el kellene döntenie, hogy mi a jobb és nyugodalmasabb számára: egy fegyverkező, fenyegető szomszéd Oroszország, vagy egy nyugodt kereskedelmi partner szomszéd, akivel kölcsönösen előnyös körülmények között lehet élni. Mert mi van, ha mégis Merkelnek volt igaza? 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük