Felhívás!

Az OTV Romániája

Emlékszik, kedves olvasó, az OTV- re? Egy garzonban rögtönzött stúdióból indult, 2007-ben már 1,4 milliárd lej nyereséget könyvelt el, ami akkor hű, de sok volt! A siker titka? Két, minden hájjal megkent jövendő börtöntöltelék: Sorin Ovidiu Vântu és Dan Diaconescu, ez a sármos Richard Gere és egy alultáplált kisegér balkáni ötvözete. A szeen-záá-cii-óós témák tévéje (szellemjárás egy olténiai faluban, túlvilági interjú Ceaușescu fantomjával, kicsapongó vej és pszichopata anyós szócsatája stb.) a hülyeség média aranyérmét az Elodia-sorozattal érdemelte ki.

A (valószínűleg meggyilkolt) ügyvédnő esetét 239 epizódban tárgyalta D. D., 2,4 millió eurót bezsebelve. Minden este nagy szalagcímek hirdették: ma este megtudjátok, hol van Elodia! Majd a meghívottak – hibbant magándetektívek, kuruzslók, Ferenc Jóska-hotelszökevény jelmagyarázók kifejtették: a szegény nőt egy régi kriptában, a hegyekben egy szakadékban, egy kertben, feldarabolva a hűtőben, az aszfalt alatt kell keresni, vagy pedig nagyon is él, ez esetben Törökországban, Németországban, Dél-Amerikában, saját nevén vagy álnéven. (Máig sem találták meg.)

  1. D.-n nem csodálkozom, neki jött a pénz. Hogy ezt az idiótaságot estéről estére százezrek mégis követték, ez az én elmémnek már sok.

Az OTV-t a sztárriporter lecsukása után bezárták. De szelleme él, méghozzá magasabb régiókban. Mert az utóbbi hónapokban mit tudott meg a jónép a kvázi hivatalos hírcsatornákból, sőt, kormánytagoktól? Hogy az államkassza üres, és az államkasszában félre van téve a pénz a nyugdíjak emelésére; hogy a koronavírus egyszerű influenza, és félelmetes, halálos ellenség; hogy a liberális kormányt sürgősen ki kell rúgni, majd három nap múlva sürgősen meg kell szavazni. A járványból Románia fog a leghamarabb, sőt, megerősödve kilábalni, és hogy rosszabbul áll a szénánk, mint a 2008-as válságkor; hogy egy nap 2000, de nem igaz, hanem 12 ezer kovidtesztet végeznek; hogy majd novemberben, de nem, októberben, illetve szeptemberben választhat a drága román nép.

De jó, hogy annyi zűrzavarban van mégis egy arkhimédeszi stabil pont a román közéletben: autonómia Székelyföldnek nem dukál, mert Székelyföld nem létezik. Ebben minden sztárriporter, kuruzsló, hibbant detektív, ferencjóskás politológus, sőt, az államelnök is egyetért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.