Felhívás!

Az erőszak logikátlansága

Hatezer éve gyakorolja az ember a fogat fogért rosszul értelmezett alapelvét. Nem én vettem észre, egyik kedvenc szerzőm, Tolsztoj már előttem megmondta. Azért rosszul értelmezett, mert Mózes törvényében ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy muszáj megtorolni minden törvényszegést, hanem az arányos büntetést szorgalmazza, és felső határt von annak. Magyarán fogat fogért és nem szemet fogért, nem életet egy fogért, mint a kereszténynek mondott népeknél a középkorban. És Tolsztoj feltette a kérdést: a Jézus hegyi beszédében felvillantott szeretet-megoldást miért nem próbálják ki, ha a másik annyi ezer év alatt bizonyítottan nulla eredményt hozott?

Tessék egy kicsit ránézni mai világunkra. Fejünkön egy gyilkos vírus, és összefogás helyett a nagyok (és velük együtt mi, a kicsik) eszik egymást. Oroszország, Kína nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Csak a vak nem látja, így van. (Hogy az USA által éveken át támogatott Trujillo-, Somoza-, Pinochet-bandák mennyire tartották tiszteletben, arról regényeket lehetne írni). Mi a Nyugat megoldása? Bojkott, gazdasági szankciók, diplomaták kiutasítása, orosz és kínai cégek kizárása a versenytárgyalásokból (na, itt kezd kibújni a szög a zsákból, szóval azok komoly konkurensek, ez a baj).

Javul ezáltal az ujgurok vagy az orosz ellenzék helyzete? Dehogy, sőt. Elementáris logika szerint egyéni szabadságjogokat egy magát biztonságban érző ország biztosít. Kanada, Svédország, Új-Zéland, a kutya sem bántja őket, élnek, mint Marci hevesen, ki-ki a saját szájíze szerint. Érthető módon a minden oldalról szorongatott Oroszország és Kína azt üzeni saját állampolgárainak: jóemberek, félig-meddig háborúban állunk, ne nyavalyogjatok egyéni szabadságért, mert veszélyben a haza. Indok és ürügy egy időben.

Az első világháború után a „demokratikus” világ, az USA-tól Japánig és Dél-Afrikáig lerohanta a forradalmi Oroszországot. Ötvenezer román katona Besszarábiában, hab a tortán. Sok ezer halott, szenvedés. Eredmény? Vannak történészek, akik ebben látják a második világháború és az azt követő hidegháború kiváltó okát. Meggyőződésem, a sztálini rémrendszer nem jött volna létre, ha a „baráti” beavatkozás elmarad.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.