Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A legjobbak között lenni

A legjobbak között lenni Cseperedő

Fejér Csenge, a zabolai 1-es Számú Általános Iskola diákja első helyen végzett a Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum által meghirdetett, Itthon és otthon című online vetélkedőn, melyre 60 háromszéki, 5–8. osztályos diák jelentkezett a megye tizenöt településének tizenkilenc iskolájából.

– Csenge kedves, alázatos, tanulni vágyó, nyitott kislány. Igényes, gyöngybetűs a magyarfüzete, telis-tele olyan válaszokkal, amelyek átgondoltak, kimunkáltak. Csenge készséggel olvas, tanul, szaval, verset illusztrál. Finom, kifinomult, ízléses színhasználata, ceruza-, ecsetvonása egyedi – jellemezte ötödikes tanítványát Finta Iringó magyartanár. A vetélkedőt is ő ajánlotta Csenge figyelmébe.

Hirdetés
Hirdetés

– A tanár néni hívta fel a figyelmem erre az online versenyre, az ő biztatására jelentkeztem. Nem számítottam az első helyezésre, mivel tudtam, hogy sokan neveztek be, de nagyon örültem, hiszen minden versenyző titkos vágya, hogy az élvonalban, a legjobbak között lehessen – mondta Csenge.
– Az ilyen versenyeknek életre szóló a hozadéka. Túlzás nélkül. Olyan plusztudást szereznek meg a játékos feladatok által, amelyekre építhetnek. Ezen versenyek – korábban jutalomtáborok – alatt örök barátságok születnek, kapcsolatokat alakítanak ki, olyan személyekkel találkoznak, akik követendő példák, akik az irodalom szerelmesei. Ők is elvarázsolódhatnak – tette hozzá a pedagógus.
Diák és tanár egybehangzó véleménye, hogy élmény és kihívás volt a szervezők által összeállított feladatokkal való foglalkozás, ezek megoldása.

– Az első fordulóban, Tóth Krisztina Járványmeséjéhez kapcsolódó érdekes szövegértési feladatsort kellett megoldanom, ez tetszett a legjobban. Ez mellett egy fényképpel és egy személyes történettel indokoltam meg az itthon/otthon fogalmát. A második fordulóban, Petőfi Sándor István öcsémhez című versét megismerve, az ő bőrébe bújva, levelet írtam „öcsémnek”, amelyben elmeséltem akkori életemet az otthonlevőknek. Ez volt számomra a legnehezebb feladat, többször is átgondoltam, hogy mit is írhatnék – magyarázta a diáklány.

A verseny témaköre az itthon és otthon fogalmak köré épült, a szülő-, illetve lakóhely, valamint a rövidebb-hosszabb külföldi tartózkodás összehasonlítására és értelmezésére, kapcsolva ehhez a világjárvány kényszerű megtapasztalásának személyes élményét is.

Csenge számára az itthon a szülőföldet, az otthon a családot, a biztonságot, a szeretetet, az összetartozást és a kedvenc helyet jelenti. Már elemistaként is több vetélkedőn vett részt, több területen is próbára tette magát. Ötödikesként a szilágysomlyói József Attila Versmondó Versenyen dicséretben részesült, a Költészet Napja Szavalóverseny pedig első helyen végzett.

– Elemistaként egyéni- és csapatversenyekben képviseltem iskolánkat, ahol nagyon jó eredményeket értem el. Minden területen próbára tettem magam, szavaló-, mesemondó-, matematika-, helyesírási, rajzversenyeken egyaránt. Ötödikesként is kihasználok minden lehetőséget, mert gazdagíthatom a tudásomat, és bátrabbá, magabiztosabbá vállok – magyarázta.

Kedvenc tantárgya a magyar nyelv és irodalom, de az angol nyelvet is szereti. Az online oktatással nincs gondja, de hiányoznak az osztálytársai.

– Kedvelem az online oktatást, mert sokkal könnyebben beoszthatom az időmet, változatosabb feladatokat oldunk meg. Ellenben hiányoznak a barátnőim, a közös élmények, a kirándulások – tette hozzá.

Szabadidejét olvasással, filmnézéssel, rajzolással, játszással tölti. Fodrász szeretne lenni, de mint fogalmazott, ez az évek során még változhat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük