Felhívás!

Alantas tes(z)tcselek

Szóljon, akinek meglepő, hogy a koronavírus-járványt gátlástalanul kihasználó érdekhajhász emberi gyarlóság a politika, a gazdaság, a kereskedelem, a közélet, az alvilág (stb., stb.) után elérte a sportot is. Egy ideig szinte az egész (globális) sporttársadalmat majdnem egyformán érintő csapás volt a Covid19-koronavírus, ám úgy tűnik, elérkeztünk egy olyan szakaszhoz, ahol bizonyos emberek és körök a csalás eszközeként kezdik bevetni a fékezhetetlennek tűnő kórságot.

Egyre gyakoribbak azok a hírek, miszerint névtelen vagy nevesebb klubok, sőt nemzeti válogatottak a kötelező vírusteszteléssel próbálnak visszaélni, abból előnyt kovácsolni. Ha a tudósok, orvosprofesszorok is nyíltan elismerik azt, hogy egyetlen laboratóriumi teszt tudományos szempontból sem mindig mérvadó, és emellett előfordulhatnak műszaki hibák vagy emberi tévedések, mulasztások, innen már csak egy apró lépés a szándékos csalás. Minimális létszámú csaló csapat (vezér és cinkos) kell hozzá, és jöhet a menet. Minek a pályán testcsel, ha van az irodában tesztcsel?

Tény és való, számos labdajáték és csapatsport nemzeti és nemzetközi bajnoki vagy (és) kupamérkőzése halasztódik naponta a koronavírus-fertőződések okán vagy „csak” ürügyén. Kinek jó, kinek rossz a halasztás. Szó sincs róla, hogy minden esetben szándékos csalás történne. Ez lehetetlen! Sajnos, gyakran a tisztességesen készülő csapatokat és sportolókat, versenyzőket megtizedeli a valós fertőződés, illetve betegség. De a manipuláció sem ritka.

A koronavírus-tesztek okán nemcsak a sportnaptárral lehet zsonglőrözni. Azt beszélik, a nemzeti és nemzetközi szövetségek szigorú tesztszabályzata klubvezetők, orvosok, illetve egészségügyiek számára jelent tetemes mellékkereseti lehetőséget. Mint előbb írtuk, az egyszeri teszt tudományosan sem mérvadó. Nos – azt beszélik! – akadnak klubok, ahol fel-feltűnik több sportolónál is előbb a pozitív, majd az egyszer, kétszer, stb. megismételt negatív lelet. Ennél sokkal több esetben pedig zsinórban negatív. Igen, csakhogy a tesztek jelentős hányadát el sem végzik gyakorlatilag, hanem csakis papíron. A több tucatnyi, több száz sportolót foglalkoztató némelyik klubnál rendszeresen sokkal több tesztet írnak be és számolnak el a kiadások, költségek címszavaknál, mint amennyit a laborba elküldenek. A tesztek egy részét csak mímelik, a hivatalosan megállapított állami vagy magánlaboratóriumi díjszabásokat (magasak!) zsebre vágják, egymás között testvériesen elosztják. Találékony élőlény az ember!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.