Felhívás!

Akinek ünnepe Trianon

Nem lep meg különösebben, hogy épp Budapesten és épp az Élet és Irodalomban jelent meg minap Gyáni Gábor cikke, melyben a trianoni katasztrofális nemzetközi parancsolat – Magyarország feldarabolása és kiosztása, 1920 – számunkra hasznos voltát magyarázza. Trianont megelőzte helyben, Budapesten a hasonlóképpen köpedelem Tanácsköztársaság is; gátlástalanul és sietve szervezett ország- és nemzetpusztítás. Hát ezekből is koldulunk!

Nézem a szerző nevét, Gy. G., olvasom az első világháború záró rettenetét helyeslő írását, és beugrik Gyóni Géza (1884–1917) költő neve: két kezdő G betű.

Bocsássa meg korai holtában is Gyóni, hogy egy napon, egy században említem Gyáni Gáborral.

Gyóni az első világháború szörnyűségeit megélte, felejthetetlen versében – Csak egy éjszakára…– döbbenetes látványt, véres freskót idéz az olvasó, a frontokat is megszenvedő népek elé. És ott rebeg Trianon katasztrófája is. „Csak egy éjszakára küldjétek el őket, / a pártoskodókat, a semmittevőket…”

És most átbűzlik Gyáni Gábor írása a határon, melyben magyarázza, hogy tulajdonképpen a trianoni parancsolat hasznos volt Magyarország számára, ugyanis Felvidéket, Erdélyt, Délvidéket, a gyengén fejlett országrészeket átadták északra, keletre, délre, így a maradék országrésznek, Budapestnek és más fejlett városnak nem kellett kínlódnia máig is a fejlesztésükkel. És cikkentyűjét politikailag gatyába akarván rázni, megalkotja a „magterület” szót. Értelmezése szerint magterületnek tartja Budapestet, a fejlett nagyvárosokat.

Idézem Gyóni versét ismét, hátha elküldi az ördög csak egy éjszakára Erdélyországba, Romániába szolgának Gyánit, hogy verné a mellét, hogy mea culpázna. De hát akinek se lelkiismerete, se nemzettudata nincs, az nem járja a göröngyösebb utakat, még turistaként se, nem hogy szolgaságban s dologidőben. Elképesztő, hogy magyar nyelven helyesli egy sehonnai a Trianoni diktátumot, az ország felkoncolását, és az megjelenik a maradék ország fővárosában, egy derűsen lobogó, nem lappangó lapban.

Nem első eset. Nem terjesztem a szemetet, de adom tovább a szót, hogy tudja meg mindenki, mi mindenre kell elkészülnie a Kárpát-medencében, még ma is. Vajon mi lesz még holnap?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 17., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Holnap az lessz, amit a háttérhatalom akar, mert Trianon is nekik köszönhetö. Az ilyen gányi-gennyek csak a csahosaik ezeknek,de rosszat azért tudnak csinálni,mert összeugrasztják a várost a vidékkel,tehát oszd meg és uralkodj.

 • User
  Dátum: 2020. január 19., 16:48
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Czegő Zoltán: “Neveztessenek kommunistáknak”

  Föltaláltak homályba hulló őseink
  kenyeret, szerszámot, fegyvert, békét
  a béke ismét a kenyeret
  és ismét a fegyvert.

  S kik a kenyeret, a békét
  újból és újból fölfedezték –
  hiányuk őket formálta az alkotó munka napimádóivá
  kiket a fegyver összes átkaival megvert.

  És pártoskodtak a fegyverek időtlen időkön,
  a békének vajmi kevés öröme lelt benne.
  Úgy hívták átkelésre, mint Mózes a Vörös Tenger partján
  (a kétely s a félelem itt remeg szívemben).

  Micsoda tájaink voltak! Az éhség,
  a vergődés, a munka, s majálisunk a remény,
  hogy a gyermek is döbbenten ájult közibénk:
  Apám, hát ilyen világra jöttem én?!

  Mint homokszem a tengerfenéken,
  úgy élt, magára hagyottan a nép –
  hát a döntést, így gyöngyözte ki:

  Kik arccal fordultak a békés szerszámok felé,
  s a mi tájainkon éltek századokon át –
  neveztessenek kommunistáknak,
  kik a legjárhatóbb, a békéhez vezető utat választották!

  (Amikor a szerzőnek még a fejében is volt valami, nem csak a pálinkás üvegében)