Hirdetés
Hirdetés

Mindent az adózásról és adóellenőrzésről

Mindent az adózásról és adóellenőrzésről Gazdaság

Mit tegyenek a vállalkozók, hogy elkerüljék az adóellenőrzést, és melyek a leggyakoribb adóellenőrzési túlkapások? Ezek a témák ígérkeznek a legérdekesebbnek az év fontos gazdasági rendezvényeinek sorát indító Székelyföldi Könyvelők Találkozóján.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) háromszéki szervezete január 28-án, kedden 4. alkalommal szervezi Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Könyvelők Találkozóját. A megnevezés ellenére ez nem csak könyvelőknek szól, hanem vállalkozóknak, közgazdászoknak vagy egyetemistáknak is, hiszen neves adó- és jogi tanácsadók, pénzügyminisztériumi szakemberek és egyetemi tanárok beszélnek a legaktuálisabb adóügyekről, a várható változásokról. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi székhelyén sorra kerülő Hatékony adóhivatal és versenyképes vállalkozások című rendezvény ezúttal nemzetközi szintre is lép, hívta fel a figyelmet Debreczeni László, sepsiszentgyörgyi adószakértő, a gazdasági esemény szakmai felelőse.

Hirdetés
Hirdetés

Jelen lesz a háromszéki, teleki születésű Deák Dániel ügyvéd, a budapesti Corvinus Egyetem tanára, aki az Európai Uniós adópolitika időszerű kérdéseiről beszél. Emellett szó esik az idén várható romániai adóügyi módosításokról is, amelyekről György Attila, a pénzügyminisztériumi államtitkára számol be. Debreczeni László szerint a tavaly év végi kormányváltás miatt kevés adóügyi módosítás jelent meg, ám idén számos változás várható.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadást Doru Petru Dudas, a pénzügyminisztérium Jogi, Közvetlen Adózási és Nyereség Adózási Igazgatóságának vezetője tartja, aki az adófizetők fiskális besorolásáról (rating) beszél. Az adóhivatal (ANAF) minden hazai vállalkozást több szempont alapján rangsorol, az adófizető, amelyik pozitív tartományba kerül, elkerüli az adóellenőrzést.

A rangsorolás alapján történő adóellenőrzés már működik, de szempontjait nem ismerik a vállalkozók, hívja fel a figyelmet Debreczeni László, aki szerint a rendezvény előadója dolgozik azon a tervezeten, amely publikussá teszi a fiskális rating rendszerét, így a vállalkozók tudni fogják, mit javítsanak tevékenységükön, hogy jobban nézzenek ki az adóhivatal szemében, így elkerüljék az adóellenőrzést. Debreczeni László szerint ez nem azért fontos, hogy a vállalkozók adót csaljanak, hanem, hogy az adóellenőrzéssel töltött időt a vállalkozás fejlesztésére tudják fordítani.

Adóellenőrzés a törvényesség határán és azon túl – erről a témáról tart előadást a rendezvényre visszatérő dr. Radu Bufan. A Temesvári Nyugati Tudományegyetem tanára olyan túlkapásokat mutat be az adóhivatal részéről, amit nem szabadna megtegyenek az adóellenőrök, így ez a téma is nagy érdeklődésre tart számot, amelyet a professzor sajátos stílusa is színesít. Sepsiszentgyörgyre érkezik Mariana Vizoli pénzügyi szakértő, akit „a hazai áfa-törvénykezés anyjának” tartanak, hiszen húsz éven keresztül dolgozott a pénzügyminisztériumban. A Székelyföldi Könyvelők Találkozójára várják a térség könyvelői mellett minden a gazdasági élet iránt érdeklődőt, akik a https://szkt4.eventbrite.com oldalon tudnak regisztrálni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük