Felhívás!

A Nagy Testvér már matat!

Bizony, bizony, senki nem gondolta volna, a mintegy harminc éve történt változások után megjelenik Romániában megint a Nagy Testvér, és nem csak a polgárok pénze, hanem tettei és gondolatai között kezd matatni. George Orwell főművében a Nagy Testvér mellett négy minisztérium működik: a Béke-minisztérium a háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium a hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium a kínzással, a Bőség-minisztérium az éheztetéssel.

Kies országunkban, mert hazámnak csak Erdélyt nevezhetem, alakulgat az orwelli helyzet. Dühöng a szegénység, de hiába mondta nem egy politikai magyarázó, hogy mindenekelőtt a polgárok érdekeit kellene figyelembe venniük, ezeket lenézik, főleg az oktatásban, az egészségügyben dolgozókat, na meg a nyugdíjasokat, mert a költségvetésben nem adták meg a törvényekben előírt hányadot sem, nem beszélve a választások előtti ígéreteikről. Mivel a Cîţu-kormány nem figyel a választópolgárok érdekeire, megkezdődött ezek tüntetéssorozata. Nagybányától Bukarestig.

Persze, a Nagy Testvér nem hagyja magát. Azon kívül, hogy a telefonokat lehallgatják, ma már a Facebookot és a Twittert cenzúrázzák, hogy úgymond könnyebben foghassák el a külföldi kémeket, az országnak rosszat akarókat – várom ezen külföldi spionok elkapását, de néhány gyenge téglán kívül semmi eredmény.

Na de a Nagy Testvér, ha bejött már a lakásba, pillantson bele a polgárok bankszámláiba is! És ne csak azokéba, akik mocskos pénzt tisztítanak, fekete pénzt fehérítenek, hanem mindenkiébe, az alig megélhetéshez elég havi összeget kapó szépkorúaktól kezdve az alacsony minimálbért felvevő melósnépen keresztül a Nyugatról szép summákat hazaküldőkig. Persze, a Nagy Testvér a Kis Testvérek kasszájába is be akart tekinteni, de az hiába irányít át 30 tonna hengerelt lemezt a kedves neje egységéhez több ezer euró értékben, ezt nem tartják nagy dolognak. Mert az Igazság-minisztériumnak is működnie kell. Nem eleget hazudtak választások előtt.

Ja, és jelentős összegek mennek hadi felszerelésekre. Igaz, minden intézkedésükre azt mondják, hogy a fejlett országokban is ez történik. Csak azokban működik a jogállam van, ha valami kibillen, utána visszazökken a normális kerékvágásba. Romániában nincs jogállam. Orwelli a helyzet, ennek három jelszava éltetésével: a háború – béke, a szabadság – szolgaság, a tudatlanság – erő!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások