Felhívás!

A legkevesebb, ami elvárható

A Budapest szívében történt embertelen és vérforraló kettős gyilkosság érthető módon felkavarta a kedélyeket az anyaországban. Az eset élesen felveti az állam felelősségét is a kérdésben. Mit tehet a kormány és a parlament, hogy visszaszorítsa az ehhez hasonló brutális bűncselekményeket?

A válasz erre sokrétű, és szétfeszítené e kis írás kereteit, de egy fontos kérdést azért körbe lehet járni. Ez pedig a bűnismétlés elkerülésének problémája, azon esetekben, amikor az állam őrizetébe került a tettes. Sokan joggal és okkal a halálbüntetés visszaállítását igénylik. Nem kétséges, ez lenne az igazságos és hatékony megelőzése annak, hogy az emberi mivoltából kivetkőzött humanoid ne szedjen újabb áldozatokat, miután a börtönből kiszabadul. És azt is biztosítaná, hogy ne kelljen közpénzen tartani élete végéig. Ez sajnos ma nemzetközi jogi okokból kivitelezhetetlennek tűnik egy akkora közép-európai országban, mint Magyarország.

Következő opció lenne az életfogytig tartó börtön. Ez kettőn múlik, egyrészt a bíróságon, másrészt a jogalkotáson. Mint Apáti Istvánnak, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjének a legnagyobb közösségi portálon közzétett nyilatkozatából megtudhatjuk, az országgyűlés nem fogadta el azon javaslatát, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés alsó korhatárát 20 évről 18 évre szállítsák le. Ami elég abszurd, hiszen ha valaki 18 évesen szavazhat, autót vezethet, gyilkolhat, rendelkezik minden állampolgári jogosítvánnyal, akkor ugyan miért ne lehetne élete végéig elkülöníteni a társadalomtól, amennyiben arra okot adott?

Igen, a mindenkori magyar kormányok a balliberális eszement tévképzetek által meghatározott erőtérben kell, hogy tevékenykedjenek, melyben nem az áldozatok, hanem a bűnelkövetők jogait védik elsősorban. De attól még van létező mozgástér – mint például az imént említett kérdés –, és azt ki is kell használni. Mert különben az történik, amit látunk: a gyilkost a többségében ballib befolyásoltságú bíróság 10–15 év után visszaengedi a társadalomba, a börtönbizniszből felmarkolhat néhány millió forintot, majd megismételheti tettét. A legkevesesebb, ami elvárható, hogy ezt a „mechanizmust” jogilag lehetetlenné tegyék.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.