A Jobbik végjátéka

Sokaknak meglepetést okozott, hogy a Jobbik tavaly nem veszített abszolút számban a szavazataiból a balfordulat dacára, sőt, még növelni is tudta valamelyest táborát.

A pártvezetés vélhetően azt a következtetést vonta le, hogy a balra kacsingató, a nemzeti érdekekkel szembe forduló politikájukat választóik elfogadja. Ennek jegyében történt az emlékezetes együttvonulás a magát antifasisztának mondó, kereszténygyűlölő, gyújtogató csürhével tavaly decemberben, a közös ellenzéki akciók sora és a nyílt színi együttműködés Gyurcsány Ferenc pártjával. A párt stratégái rosszul mérték fel a helyzetet, és ez ki is derült a május 26-i európai parlamenti választásokon.

A 6,34%-nyi szavazat 43,48%-os részvétel mellett 220.184 voksot jelentett. Ami katasztrofális eredmény, akkor is, ha a szabadszájúságáról elhíresült, politikustársát „ny@konb@szással” fenyegető Szilágyi György szerint pártja a választások legnagyobb győztese volt. Szilágyi vélhetően nem tudta meggyőzni álláspontjának helyességéről a pártelnökséget, mert az testületileg lemondott, és új választást írt ki az önkormányzati választások utáni időpontra.

Mi lehetett a probléma, ami levitte a pártot 20%-ról a küszöb környékére? Megítélésem szerint három tényező összejátszásáról van szó.

Az első, hogy azok a baloldalról érkezett szavazatok, melyekkel a Jobbik kompenzálta a gondolkodóképes, elvhű nemzeti százezrek távozását, nem jelentettek tábornövekedést. Ezek a szavazók, mihelyt volt egy karakteresebb Fidesz- és Orbán-ellenes üzenet az ellenzéki oldalon – Gyurcsányék az ügyesen kommunikáló Dobrev Klárával és az „Európai Egyesült Államok” programjával – könnyű szívvel elpártoltak vagy „hazatértek”. A második a szavazók jelentős részének alulinformáltsága. Kell egy bizonyos idő, amíg tudatosul bennük pártjuk irányváltása. Végül, de nem utolsósorban az állhat a Jobbik drasztikus népszerűség-csökkenése mögött, hogy a táboruk jelentős része még elfogadta volna a Vona által propagált LMP-s, momentumos szövetséget, de a Gyurcsányékkal való összefogást már nem.

De a magyarázatoktól függetlenül a 6,34% tény. Az elveit feladó, nemzeti jelszavak mellett nyíltan nemzetáruló politikát folytató párt számára felemelkedés innen aligha várható. Amit látunk, az már a végjáték.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.