Felhívás!

A hatalom árnyoldalai

A hatalom megrontja az embert, ha valaki hatalomra kerül, nem akaródzik onnan távozni. Ha keletre nézünk, ott van Vlagyimir Putyin, szerinte az oroszoknál tombol a demokrácia, annak ellenére, hogy élete végéig államfő maradhat. Nyugatra, az Amerikai Egyesült Államok felé nézve ott van Donald Trump, akinek annyira megtetszett az elnöki bársonyszék, hogy nem akarja átadni a hatalmat. (Valószínű, hogy ellenfele csalással nyert, de ezt nem tudta bizonyítani.) Pechjére az amerikai demokratikus intézmények erősebbek, így mennie kell!

Általában ott kerül egy kézbe a hatalom, ahol a demokráciával bajok vannak. Ekkor csak látszat a népuralom, a választások eredményeit kényük-kedvük szerint csűrik-csavarják a bársonyszékben ülök. Akár Romániában, ahol hatalomra került egy olyan államelnök, aki a legfőbb törvényt sem tartja tiszteletben. Hiába írja elő az alkotmány, hogy neki nem egy párt elnöke, hanem a politikai csoportok közötti ellentétek elsimítójának kell lennie, ő csak az „én kormányomat”, „én parlamentemet” akarja.

Olyannyira, hogy senki ne ellenőrizze, mindenki azt tegye, amit ő akar. És globalizációt akar, a külföldi nagyvállalatok kiszolgálását. Több politikai magyarázó figyelmeztetett, hogy nagy a veszélye egy diktatúra megjelenésének Romániában, mert ez nem jogállam, hanem a népakarat erőszakos átfestése. Ehhez nem kis mértékben járul(t) hozzá az RMDSZ is. Jó lenne, ha az elkövetkezőkben kizárólag az erdélyi magyarság érdekeit vennék figyelembe, és nem csak a tűzhöz igyekeznének közelebb kerülni.

A körülmények folytán azonban egy olyan politikailag kevert, erőltetetten középnek-jobbnak nevezett társasághoz csapódtak, amelynek több tagja, az elnökkel az élen, nacionalista, magyarellenes. Az ember csak mosolyogni tud, amikor az egyik nap a fejlesztésért, közigazgatásért és közmunkálatokért felelős RMDSZ-es miniszter sorolja terveit, másnap a miniszterelnök jelenti ki, hogy minderre nincs pénz, és négy év alatt ezer km autósztrádából idén alig tizenhat km lesz kész. Tehát az egész csak álom. Miniszterünk már egyszer leszerepelt a pénzhiány miatt egy előző kormányban, nem lenne ildomos kétszer ugyanabba a folyóba lépni…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.