Felhívás!

A (fél)művelt Románia

A román oktatásra hosszú évek óta nem fordítottak elég pénzt, az intézmények felszereltsége hiányos, sok helyen táblagépekre, laptopokra van szükség, változtatni kell a módszereken, be kell vezetni a digitalizációt. Mit gondolnak, ki jutott erre az épületes felismerésre? Maga az ország elnöke. Az a Klaus Iohannis, aki mielőtt államfőnek választották, tíz évig tanfelügyelő volt, és még azelőtt húszat tanár. És röpke harmincöt év után rájött, hogy a román oktatás alulfinanszírozott. Éles eszű megfigyelés!

Ha az elnöknek megadatik, hogy további harmincöt évig tanulmányozza ezt a kérdést, akkor talán felismeri, hogy a probléma egyik oka egészen biztos az, hogy nem tartották be a törvényt. A 2011-ben kiadott tanügyi törvény 8. cikkelyében ugyanis szó szerint azt írja, hogy az oktatásra „a mindenkori bruttó hazai termék (GDP) legalább 6 (azaz hat) százalékát kell fordítani”. Lehetne persze tízet is, de a jogszabály leszögezi: minimum hatot.

A derék államfő nyílván már korábban rájött, hogy itt gond van, ezért találta ki még 2017-ben a Művelt Románia programot. Három évig elmélkedett rajta, aztán 2020-ban – mit ad isten, éppen az elnökválasztási kampány előtt – előjött egy kívánságlista-gyűjteményfélével, amiben olyan nemes célkitűzéseket fogalmaz meg, hogy 2030-ra el kell érni, hogy a tanulók 80 százalékának sikerüljön a képességvizsgája, legalább háromnegyedük pedig menjen át az érettségin. Hogy ezért mit kell tenni, az nem derül ki a dokumentumból, de hát dolgozzon más is a problémán, nem rághatja a szájunkba a megoldást.

Elrontva még semmi sincs, mert eddig nem történt semmi, ugyanis a tróger-gazember szocialisták minden pénzt elloptak, és csak a kijelentések szintjén tekintették prioritásnak az oktatást, valójában nem is érdekelte őket. De majd most, az új, liberális kormány (benne az RMDSZ-szel), akik „életüket és vérüket” adják az oktatásért, majd most megoldják a problémát – gondolhatták egyesek. Nos, megjelent a költségvetés tervezete. Az oktatásra fordított összeg 31,12 milliárd lej. Azaz a GDP 2,98 százaléka. No comment.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 16., 12:53
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Tiszta üzlet, az boltban is így van, 3 helyett 2,99 vagy 2,98. s mert hatnak a fele három, azt kiutalják a tanügynek, rágódjanak rajta, hová lett a másik fél. Nem is gondolom, hogy az már régen el van költve, mindegy kik által. A gyermekek és a tanítók nézhetnek utána sovár szemmel. Kit érdekel? Idén se lesz jobb, s nem hazafi, akinek az esze jobbra vágyik, be kell érnünk a kevéssel. Vagy megint drágítsák meg a kristálycukrot? Programokon s terveken felül. Vagy kivül?