Felhívás!

Itt van a Lyridák-meteorraj

A napokban tetőzik a Lyridák-meteorraj. Ez azt jelenti, hogy ma, holnap, de április 30-áig akármelyik éjszaka, óránként akár 10-18 „hullócsillagot” figyelhetünk meg. A nem mindennapi eseményt az teszi látványosabbá, hogy újhold van, tehát űrbéli szomszédunk nem zavarja a megfigyelést.

A jelenség magyarázata, hogy a Föld most szeli át azt az „utat”, ahol 159 évvel ezelőtt „elporzott” a Thatcher-üstökös. Az üstökös csóvájából leszakadt kozmikus por egy részének „nekimegy” a Föld, ezek másodpercenként mintegy 48 kilométeres sebességgel vágódnak be az atmoszférába (ez a hangsebesség 43-szorosa), elégnek és megsemmisülnek.

A jelenséget természetesen a településektől messze, fényszennyezésmentes helyről lehet a legjobban megfigyelni, de a holdfény hiánya miatt akár a városból, még az ablak mögül is megfigyelhető lesz. Nincs egy bizonyos irány, amelyikbe nézni kell, a „hullócsillagok” bárhol feltűnhetnek. Semmilyen segédeszköz nem kell, egyszerűen az eget kell figyelni.

Ez a meteorraj az egyik legrégebbi, amit megfigyeltek az emberek, a kínaiak több mint 2600 évvel ezelőtt, már i.e. 687-ben leírták a jelenséget. A 415 évenként visszatérő Thatcher-üstökös legutóbb 1861. május 5-én volt Földközelben, akkor 50 millió kilométerre robogott el mellettünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.