Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több milliárd dolláros büntetés vár a Facebookra

Több milliárd dolláros büntetés vár a Facebookra Tech-Tudomány

Óriási büntetést szabhat ki a Facebookra az Egyesült Államok kereskedelmi bizottsága (FTC) – tudta meg a Washington Post. A közösségi portál adatkezelési gyakorlatát vizsgálják a hatóság emberei majdnem egy éve, tavaly március óta, és emögött még a Cambridge Analytica-botrány áll.

A lap értesülései szerint több milliárd dolláros összegről folynak a tárgyalások. A két fél még nem tudott megegyezni az összegről, és ha nem sikerül dűlőre jutni, akkor a bíróságon kell folytatni az alkudozást, ebben az esetben megint meghallgatják majd a Facebook vezérkarát.

Az eddigi legnagyobb büntetés, amit technológiai cégre szabtak ki felhasználói adatkezelési hibák miatt, ehhez képest aprópénz volt: a Google 2012-ben csengetett be 22,5 milliót.

Hirdetés
Hirdetés

A Cambridge Analytica ügy lényege az volt, hogy a politikai tanácsadócég illetéktelenül fért hozzá 87 millió felhasználó személyes adataihoz. A bizottság elsősorban arra kíváncsi, hogy ez a botrányos eset (és az összes többi, amelyre az elmúlt hónapokban fény derült) a Facebook 2011-es megállapodásának megszegésével járt-e.

Nyolc évvel ezelőtt arra kötelezték a Facebookot, hogy javítsa az adatkezelési gyakorlatát, világosan adja a felhasználók tudtára, ha információkat oszt meg más vállalatokkal. Azt is megtiltotta neki az FTC, hogy félrevezesse a felhasználóit az adatkezelési módszereivel kapcsolatban. Minél több esetben szegte meg a Facebook ezeket a szabályokat, annál nagyobb lesz a büntetése.  

Fogyasztóvédő szervezetek azt sürgetik, hogy az FTC alaposan büntesse meg a Facebookot, akár 2 milliárd dollárt meghaladó összegben, és korlátozzák a lehetőségeit a személyes adatok begyűjtésében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük