Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szorongást és stresszt okoz a munkahelyi titkos télapós ajándékozás

Szorongást és stresszt okoz a munkahelyi titkos télapós ajándékozás Tech-Tudomány

A munkahelyi titkos télapós, névhúzós ajándékozásnak az emberek egy része határozottan örül, míg mások a hátuk közepére sem kívánják az egészet. Egy új kutatás szerint a fiatalabb, úgynevezett millenial korosztály életében pedig kifejezetten szorongást vált ki, mert attól félnek, hogy a kollégák fukarnak tartják majd őket. 

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Ashley Weinberg a Salford Egyetem munkatársa szerint a munkahelyeknek sokkal komolyabban kellene venni ezt az ajándékozós kezdeményezést, és nagyon komolyan kellene venni azt is, hogy meghatározzák a maximálisan elkölthető összeget. 

A kutatás szerint a fiatalabb kollégák jóval többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak, és még így is szorongnak amiatt, hogy a kollégák lenézik őket amiatt, mert nem elég drága az ajándék, amit vásároltak.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a megkérdezett 23-38 éves korosztály negyede kifejezetten mérges arra a munkatársra aki előáll az ajándékozás ötetével. 

Sokan éreznek csalódottságot, ha az ajándéknak nem örül a kollégájuk, és többen nyilatkoztak úgy, hogy úgy érzik egyfajta szociális nyomás alatt állnak, és nincs lehetőségük azt választani, hogy ők nem vesznek részt ebben az egészben. Nem csak a karácsony idegesíti fel őket, a válaszadók jelentős része azt mondta, hogy a munkahelyi szülinapozás is legalább ennyire stresszes, míg a fiatalabb korosztány 35 százaléka kifejezetten szeretné, ha betiltanák az ilyen ünnepeket a munkahelyeken. 

A kutatást készítő pszichológus szerint egy normális munkahelynek illene a munkatársak mentális egészségét helyezni előtérbe. Azt is megjegyzi, hogy sokan jelezték, hogy ők szívük szerint nem adnának egy kollégájuknak sem ajándékot, illetve sokan választják a fenntarthatóbb és környezetbarátabb karácsonyozást, ezért a szeretteikkel is máshogy ünnepelnek, de a munkahelyükön belekényszerülnek egy olyan helyzetbe, ami alól nem tudják kihúzni magukat. 

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük