Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szerdától esténként látható a NEOWISE üstökös

Szerdától esténként látható a NEOWISE üstökös Tech-Tudomány

Igencsak ritkán van lehetőség szabad szemmel üstököst megfigyelni az égen, idén júliusban azonban a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös még a laikust is elkápráztatja.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) beszámolója szerint az égitestet 2020. március 27-én fedezte fel a NASA. Ekkor még a déli égbolton, a Puppis (Hajófara) csillagképben kúszott a csillagok előterében, de később átjött az északi égre, és napközelsége környékén már az északi félteke megfigyelői számára elérhető.

Hónap elején még hajnalban lehetett megfigyelni, ám aki nem szeret korán kelni, annak jó hír, hogy július 15-étől az üstökös már a kora esti égen észlelhető.

Az MCSE hangsúlyozza, az üstökös észleléséhez mindenképpen nagyon jó északi horizont szükséges, és ugyancsak fontos a jó átlátszóság. Ebben a tekintetben a hidegfrontokat követő éjszakák mindenképpen javítják az észlelhetőséget és az észlelési élményt is.

A hónap utolsó harmadában a Nagy Medve „lábainál” vonul el az üstökös, a kora esti égen próbálkozzunk megfigyelésével, ekkorra már horizont feletti helyzete is sokat javul. Fényessége július közepén 2,0-2,5 magnitúdó táján várható, a hónap legvégére pedig 5 magnitúdóra halványodik.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük