Hirdetés
Hirdetés

Romániában is elindítja tényellenőrző szolgáltatását a Facebook

Romániában is elindítja tényellenőrző szolgáltatását a Facebook Tech-Tudomány

Az AFP francia hírügynökséggel partnerségben, Romániában is elindítja a hírek valóságtartalmát ellenőrző programját a Facebook.

Hirdetés
Hirdetés

A közösségi oldal az utóbbi két év során tényellenőrző újságírókkal és szervezetekkel lépett együttműködésre, annak érdekében, hogy felmérjék az oldalon közzétett linkek valóságtartalmát, és megjelöljék a hamis információkat. A Facebook közlése szerint a rendszeresen álhíreket megosztó oldalak és honlapok elérhetőségét csökkenteni fogják, ugyanakkor eltiltják őket a hirdetés általi bevételszerzéstől is.

Az álhíreket figyelmeztető címkékkel fogják ellátni, a Facebook pedig csökkentheti ezek láthatóságát az idővonalon, vagy akár teljesen el is rejtheti őket. A közösségi óriás nyitott arra, hogy növeljék a tényellenőrzést végző partnereik számát, a jelentkezni kívánó szervezeteknek azonban világszintű tanusítvánnyal kell rendelkezniük.

Akik úgy ítélik meg, hogy a hírüket indokolatlanul címkézték fel, kérhetik az eset újravizsgálását. Azok az oldalak, amelyek tartalmait gyakran jelölik hamisnak, hátrébb fognak kerülni a hírfolyamban és korlátozva lesznek abban, hogy hirdetésekből bevételre tegyenek szert.

A Facebook már 15 európai országban biztosítja ezt a szolgáltatást, Románia a legújabb ezek közül.

A közösségi portált számos kritika érte az elmúlt évek során amiatt, hogy nem tesz eleget az álhírek terjesztése ellen, legyen szó választási kampányokról vagy akár a koronavírusról.

(Hotnews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 17., 17:57
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Az Európai Parlament a jogállamiság felől nyomozgat. A forrásaik sajnos egyáltalán nem 100% – ban megbizható egyének (parlamenterek sem, amúgy). Kíváncsi lennék, ha megtudhatnám, hogy a parlamenterek forrásai vagy a facebukisták véleményezője lesz az igazság birtokosa. Szerintem egyik se.