Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívül káros az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Rendkívül káros az egészségre a szilveszteri tűzijáték Tech-Tudomány

Bár a hangulatot emeli, az egészségre kifejezetten negatív hatást gyakorol, mivel jelentősen megnöveli a levegőben lévő finompor mennyiségét.

Német tüdőszakorvosok szerint az újév napján a levegő finomporterheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el: a rakéták által kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg. A szennyezett levegő ingerli a légutakat. Különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, elsősorban a tüdő és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti.

A Német Pulmonológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) felhívása szerint csökkenteni kellene a petárdák és tűzijátékok használatát, vagy teljesen le kellene mondani róluk. A német környezetvédelmi hatóság szerint a németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finomport juttatnak a levegőbe a tűzijátékokkal.

Hirdetés
Hirdetés

„Ez szélsőségesen magas értékeket jelent, melyet a legtöbb város nem ér el az év egyetlen más napján sem” – mondta Holger Schulz, a müncheni Helmholtz Központ munkatársa. A Németországban érvényes törvények szerint a finompor (PM10) napi középértéke minden mérőállomáson legfeljebb 50 mikrogramm per köbméter lehet.

2018-ban január elsején 32 németországi állomáson ennek többszörösét mérték. Különösen magasak voltak az értékek Lipcsében (1860 mikrogramm per köbméter), Münchenben és Nürnbergben (mindkét városban több mint 1000 mikrogramm per köbméter).

Az elsősorban az időjárási körülményektől függ, milyen gyorsan csillapodik a szilveszteri tűzijáték után a finomporterheltség. Szélcsendes időben a szennyezett levegő több napon át a régióban maradhat és felhalmozódik a légkör alsóbb rétegeiben – áll a német pulmonológusok közleményében.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. december 14., 1:30
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Hosszú évek óta még a városról is elmegyek,hogy ne lássam,hajlam a primitív embereket örvendeztető zajos bűdös tűzi játékot. Egyszer,vagy kétszer láttam hallottam ilyent, de elegem balett belőle egy életre. A másik dolog,nagyon sok pénzbe kerűlhet ez a lukszus rongyrázás,valami sokkal fontosabb dologra nem lehetne elkőlteni azt a pénzt,amit arra elherdálnak ? Bizony,ha tőlem függne törvényt hozznék a betiltására.