Felhívás!

Rájöttek mi okozza a szagláskészség elvesztését

Rájöttek mi okozza a szagláskészség elvesztését Tech-Tudomány

Amerikai tudósok rájöhettek, mi okozza az egyik legismertebb tünet, a szagláskészség elvesztését.

Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek esetenként szaglásvesztést tapasztalnak, melynek kutatása új kezelések kifejlesztésének alapjául szolgálhat.

Amerikai tudósok úgy vélik, rájöttek, mi okozza a szagláskészség elvesztését, ennek alapján újfajta kezelési módszert dolgozhatnak ki a fertőzöttek gyógyítására. Az amerikai baltimore-i Johns Hopkins Egyetemi Kórház szakértői eredményeikről a European Respiratory Journal című szaklapban számoltak be.

Kutatásuk során 23 pácienstől orron végzett operációk során vett szövetmintákat elemeztek. A koronavírussal nem fertőződött pácienseket például tumor vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt műtötték.

A fertőzöttektől vett mintákban szélsőséges mennyiségű koronavírus-receptort (Ace-2 enzimet) találtak, és az orrnak pontosan azon a területén, mely a szaglásért felelős. Ez az enzim teszi lehetővé, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

Az eredményeket egyelőre újabb vizsgálatokkal kell alátámasztani – mondta Andrew Lane, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa. “Ha valóban így van, talán legyőzhetjük a fertőzést közvetlenül az orrba adott antivirális terápiával” – emelte ki.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.