Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötven év után először látható újra a spanyol Stonehenge

Ötven év után először látható újra a spanyol Stonehenge Tech-Tudomány

50 évvel azt követően, hogy egy mesterséges tóval elárasztották, ismét előbukkant a 7 ezer éves kőkorszaki emlék, a guadalperali dolmen – számol be a Live Science. A NASA Landsat-8 műholdjának felvételén az látható, hogy a szárazság miatt annyira lecsökkent a spanyol valdecañasi víztározó vízszintje, hogy immár látható a spanyol Stonehenge-ként is ismert építmény.

Hirdetés
Hirdetés

A 150 kőből álló gyűrű egyes elemei 1,8 méter magasak, a megalit tetejét egykor egy hatalmas szikla zárhatta le. A régészek szerint a dolmen több ezer évvel lehet idősebb a Stonehenge-nél. A bejáratot jelölő kő egyik oldalára egy ember alakját, a másikra pedig egy szimbólumot, talán egy kígyó vagy egy közeli folyó körvonalát faragták.

A kőemléket az 1920-as években kezdték el feltárni, 1963-ban azonban Francisco Franco idején elárasztották a lelőhelyet őrző völgyet, így került a dolmen a víztározó mélyére.

Az elmúlt 50 évben időnként előbukkantak a kövek csúcsai, az egész megalit viszont ezidáig nem került elő. A szakértők úgy vélik, hogy az őszi és téli csapadék hatására a víz szintje ismét emelkedni fog, a dolmen pedig újra eltűnik majd.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük