Hirdetés
Hirdetés

Orvosi bravúr: édesanyja méhében operálták meg a születendő baba gerincét

Orvosi bravúr: édesanyja méhében operálták meg a születendő baba gerincét Tech-Tudomány

A leendő édesanya és a magzat is jól van abban a londoni kórházban, ahol az orvosok – egy manapság még ritkának számító műtéti eljárással – méhen belül operálták meg a kisbabát, aki egyébként nyitott gerinccel született volna.

A 26 éves brit Bethan Simpson nem az első várandós nő volt, akinek még meg sem született gyermekének gerincét a méhen belül operálták meg, de kétségtelenül ritka ez a beavatkozás. Az Eloise névvel várt kislányánál a terhesség huszadik hetében diagnosztizáltak nyitott gerincet (spina bifida). A nő ezután – a terhességmegszakítás mellett érvelő férje ellenében – úgy döntött, vállalja a Belgiumban és az Egyesült Államokban már többször végrehajtott magzati beavatkozást, a britek közül az elsők között – írja a BBC.

Hirdetés
Hirdetés

A leendő édesanya a brit közszolgálati médiumnak úgy fogalmazott: nem tudta egyszerűen csak elvetetni a babát, akinek már érezte az apró rúgásait.

A londoni University College Hospital egyetemi kórházban végzett, négy órán át tartó műtét során megnyitották az anya méhét, majd a magzat megfelelő helyzetbe fordítása után a sebészek „összevarrták” a gerincén kimutatott nyílást, majd megfelelő pozícióba állították a kicsi gerincoszlopát. Az orvosok szerint a beavatkozás sikeres, a baba áprilisban születik majd meg.

A nyitott gerinc szülés előtti, prenatális műtétjét a 26. terhességi hétig végezhetik el az orvosok. Ennek során a császármetszéshez hasonló sebészi beavatkozással nyitják meg a méhet, és így operálják meg a magzatot. A műtét közben az anya és a magzat is altatásban van, utóbbi pedig még izomlazítót is kap.

A nyitott hátgerinc a leggyakoribb fejlődési rendellenességek egyike: a BBC által idézett statisztika szerint a tízezerből négy magzatnál fordul elő a tökéletlen bezáródás. A spina bifida Európába évente 4-5 ezer szülést érint.

A rendellenességgel születendő babákat és szüleiket támogató brit Shine alapítvány szerint fontos tudatosítani a szülőkben, hogy az orvostudomány mai állása szerint már nem a terhességmegszakítás az egyetlen lehetséges opció.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük