Felhívás!

Negyedóra alatt haltak ki a dinoszauruszok

Negyedóra alatt haltak ki a dinoszauruszok Tech-Tudomány

Tizenöt percen belül végzett a dinoszauruszokkal a 66 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás. Amerikai kutatók készítettek tanulmányt az égitest becsapódásának következményeiről.

Az aszteroidabecsapódás, amelynek hatására kihalt minden nagy termetű dinoszauruszfaj, cunamikat és erdőtüzeket is okozott, valamint hatalmas mennyiségű ként szabadított fel.

Ezeket az elméleteket Sean Gulick, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársai a becsapódási kráterből származó furatminta kiértékelésével is alátámasztották. Eredményeikről a Proceedings című tudományos lapban számoltak be.

A becsapódási kráter azon területe, melyről a minta is származik, a mexikói Yucatán-félsziget partjainál, víz alatt fekszik. Ezen a helyen 24 órával a becsapódás után 130 méter vastag üledék alakult ki – írják a tudósok. A becsapódástól kiinduló cunami a tudósok szerint visszaverődött a partokról.

Többek között ezáltal faszén is lerakódott a kráterben, ami a becsapódás okozta bozóttüzekre utal. A cunami tengervízzel árasztotta el a környező kontinens belsejét, majd visszahúzódva a víz elszenesedett növényi maradványokat szállított magával.

Emellett a tudósok arra utaló jeleket is találtak, hogy a kéntartalmú aeroszolok megváltoztatták az aszteroidabecsapódás után a világ klímáját. Ahogyan az a vulkánkitörésekkor is látható, a kéntartalmú aeroszolok részben elfedik a napfényt. Ennek következtében csökken a növények fotoszintézisének mértéke és összeomolhat a tápláléklánc. 66 millió éve ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az élet 77 százaléka eltűnt.

„Csak egy légköri hatás vezethet ehhez hasonló globális tömeges pusztuláshoz” – mondta Gulick.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások