Hirdetés
Hirdetés

Műszaki problémái vannak a Perseverance Mars-járó hordozórakétájának

Műszaki problémái vannak a Perseverance Mars-járó hordozórakétájának Tech-Tudomány

Műszaki problémák léptek fel a Perseverance hordozórakétájánál – közölte a NASA. Az irányítóközpontba érkező adatok arra utalnak, hogy a Mars-járó rakétája biztonsági üzemmódba kapcsolt. Az irányítóközpontban valószínűnek tartják, hogy a Föld árnyéka miatt a hordozórakéta egy része túlságosan lehűlt.

Hirdetés
Hirdetés

A Perseverance helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor indult útjára a floridai Cape Canaveral űrállomásról, és a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén.

A Mars-járó a Jezero nevű, 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a vörös bolygó felszínén. A tudósok azt remélik, hogy a területen múltbéli mikrobiális élet nyomaira bukkanhatnak.

Az egytonnás, nagyjából terepjáró méretű Perseverance robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson. Feladata az lesz, hogy folytassa a bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutasson, tanulmányozza az éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjtsön.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük