Felhívás!

Mitől alakulnak ki pigmentfoltok?

Mitől alakulnak ki pigmentfoltok? Tech-Tudomány

Azt, hogy mennyire hatnak bőrünkre a külső hatások, minden ember másként éli meg. Az emberi bőr úgy lett megalkotva, hogy természetes módon tudjon védekezni a napból jövő káros UV sugárzások ellen. A bőrünk képes védekezni ezek ellen a káros sugarak ellen, hogy megvédje ezáltal a bőr alatt elhelyezkedő mélyebb szöveteket. De mi történik, mikor kibillen a folyamat az egyensúlyából?

A barnulás természetes folyamat

Hogy milyen színű és árnyalatú a bőrünk, azt a hámréteg alsó rétegében található pigmentsejtek határozzák meg. Ezek a sejtek termelik a bőr számára a festékanyagot, az ún. melanint, ez fogja meghatározni, hogy kinek milyen színű és árnyalatú a bőre.

Napozás után a melanin felhalmozódása miatt látjuk barnábbnak a bőrünket. Ez egy védekező mechanizmus, mert a bőr a melanin fokozott termelésével igyekszik védeni a bőrünket a káros UV sugárzástól.

Hogyan alakulnak ki a pigmentfoltok?

Pigmentációs zavarok akkor alakulnak ki, ha a melanin egyenetlenül kezd el termelődni. Ekkor gyanakodhatunk, hogy valami nem működik megfelelően a szervezetünkben. A diszharmóniát okozhatja szinte bármi:

  • Külső behatások: túlzott napozás, gyógyszerek okozta mellékhatás, nem megfelelő minőségű kozmetikai készítmények használata

A napozások alkalmával nem feltétlenül az egész testfelületet érinti a túlzott melanin termelés. Előfordul, hogy nem is szánt szándékkal napozik valaki, csak a mindennapi tevékenység alakítja ki, hogy túlzott UV sugárzásnak van kitéve a bőr egyes felületei: arc, kéz, váll, fül, homlok, dekoltázs.

  • Biológiai tényezők: genetika, betegségek kialakulásának következménye, hormonháztartás felborulása

Hormonális változást előidézhetnek természetes folyamatok is, ilyen a várandósság vagy a klimax is. Ekkor természetes, hogy “májfoltok” jelennek meg az orca és a homlok tájékán. Ha megszűnik a hormonzavart okozó tényező, akkor halványodhatnak a pigmentfoltok, de nem biztos, hogy maradéktalanul eltűnnek.

Pigmentfoltot hagyhat maga után hátra a heget hagyó gyógyuló akné is. Ugyanilyen bőrszín elváltozást okozhatnak a korábbi égési sebek, egyéb okból keletkezett hegek is. Bizonyos életkor után nagyon nagy az esélye, hogy a kézfejen és az alkaron barna foltok jelennek meg. Ezeket “öregségi foltoknak” nevezzük.

Lehet-e kezelni ezen pigmentfoltokat természetes alapú készítményekkel?

Igen lehet, de nagyon kell ügyelni arra, hogy a megfelelő, pigmentfolt halványító készítményekkel napi szinten ápoljuk a szóban forgó területet. Ennek hiányában bizony megeshet, hogy az átmenetinek tűnő pigmentfoltok tartósak lesznek, ennek eltüntetése pedig komoly fejtörést okozhat.

Érdemes méregtelenítést is beiktatni megfelelő diétával kiegészítve, ha a pigmentfoltokat első- vagy kiválasztószervi zavart működés okozza. A lamianaturashop.com oldal csapata szakértő tanácsokkal tud szolgálni, segítségükkel könnyen megszüntethetjük pigmentfoltjainkat.

Hosszabb ideje fennálló pigmentációs zavar esetén azonban érdemes személyesen bőrgyógyász szakember véleményt is kikérni, hátha a probléma komolyabb eredetű.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.