Felhívás!

Megszülettek a világ első lombikoroszlánjai

Megszülettek a világ első lombikoroszlánjai Tech-Tudomány

Most először fogantak mesterséges megtermékenyítéssel oroszlánkölykök Dél-Afrikában. Az eljárás akár más veszélyeztetett nagymacskák megmentésére is használható lehet.

Andre Ganswindt, a Pretoriai Egyetem emlőskutató intézetének munkatársa elmondta, hogy egy egészséges oroszlántól gyűjtöttek hímivarsejtet a megtermékenyítéshez. A szakemberek legnagyobb örömére a kísérlet pár próbálkozást követően sikerrel járt. A szakértő szerint az áttörő eredmény megismételhető, így a tudósok remélik, hogy a technika alkalmazható lesz más veszélyeztetett nagymacskák megmentésére is.

Több vizsgálat előzte meg a megtermékenyítést

Az eredmények részben Isabel Callealta spanyol állatorvos és Andre Ganswindt kutatásának köszönhetők. Callealta arra képzett ki oroszlánokat, hogy közvetlenül a kerítés mellé feküdjenek, ahol könnyen vérmintákat vehetnek tőlük a hormonszintjük és így az inszemináció ideális időpontjának meghatározása érdekében. A megtermékenyítést a Pretoriától 80 kilométerre északnyugatra lévő Ukutula Conservation Centerben végezték.

Mérföldkő a veszélyeztetett fajok védelmében

Az, hogy az első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykök – egy hím és egy nőstény – természetes hazájukban születtek augusztus 25-én, fontos mérföldkő Dél-Afrika számára – fogalmazott Imke Lueders kutató. Az asszisztált reprodukciós módszer újabb eszköz az állatvédelemben, de természetesen nem az egyetlen megoldás, amelyet a veszélyeztetett fajok védelme érdekében használhatnak – tette hozzá.

Az oroszlánok kihaltnak számítanak 26 afrikai országban, a vadon élő egyedek száma az elmúlt két évtizedben 43 százalékkal visszaesett. Nagyjából 20 ezer példány él szabadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint, amely az afrikai oroszlánt a sebezhető kategóriába sorolja.

Az állatvédelmi szervezetek bírálták a módszert

Egy – tizennyolc nemzetközi és afrikai állatvédelmi szervezetből álló – csoport levelet írt a kutatóknak. Eszerint nem támogatják a kutatást, de elismerik, hogy a mesterséges megtermékenyítés segíthet más veszélyeztetett vadmacskák, például a gepárdok védelmében.

Mark Jones, a Born Free Alapítvány munkatársa megjegyezte, hogy a fogságban élő oroszlánok tenyésztésének ipara Dél-Afrikában kizsákmányoló és profitorientált. Bevételét oroszlánkölykök simogatásából, oroszlánsétáltatásból, trófeavadászatból és oroszláncsontvázak kereskedelméből szerzi, és semmivel sem járul hozzá a faj megőrzéséhez.

(MTI, HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.