Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meglepő, mennyire intelligensek a varjak

Meglepő, mennyire intelligensek a varjak Tech-Tudomány

A szakértők eddig is tudták, hogy a varjak igen intelligens állatok, egy új tanulmányból viszont az is kiderül, hogy a madarak bizonyos mértékig tudatosak, azaz képesek a szubjektív tapasztalásra – írja a ScienceAlert.

Hirdetés
Hirdetés

Ez az úgynevezett elemi vagy szenzoros tudatosság, melyet eddig csak főemlősöknél figyeltek meg.

Andreas Nieder, a Tübingeni Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint eredményeik hozzájárulhatnak a tudatosság evolúciójának, illetve annak neurobiológiai korlátjainak alaposabb megértéséhez.

A tudatosság lényege, hogy egy élőlény tudatában van saját magával és az őt körbevevő világgal, ennek köszönhetően pedig kimagasló a döntéshozó és problémamegoldó képessége – a varjak mindkét területen igen jól teljesítenek. A gond az, hogy ennek felmérése rendkívül nehéz, ha az adott élőlény nem beszél. Az elemi tudatosság az általunk ismert tudatosság alapszintje, amely a jelen, illetve a közelmúlt és a közeljövő tudatos észlelését jelenti. A szakértők ezt a főemlősök agykérgéhez, az emlősagy egy réteges régiójához kötik. A madarak agya azonban sokban eltér az emlősökétől, az agykéreg helyén például nem egy rétegelt, hanem egy sima terület található.

Nieder és kollégái két kormos varjú segítségével igyekeztek felmérni, hogy a fajra is jellemző-e a szenzoros tudatosság. Az állatokat először arra képezték ki, hogy reagáljanak egy vizuális ingerre: ha az előttük lévő képernyőn megjelent egy fény, fejüket mozgatva kellett jelezniük, hogy azt észlelték. Egyes vizuális ingerek igen rövidek és halványak voltak, a varjak ezeknek csak egy részét vették észre.

A madarakat több tucat alkalommal összesen mintegy 20 ezer fényjel érte, a kísérlet során elektródákkal vizsgálták agyuk aktivitását. Az eredmények alapján amikor a varjak jelezték, hogy látták a fényt, a jelzés és az inger észlelése között nőtt az idegsejtek aktivitása. Ez arra utal, hogy az idegsejteket befolyásolták az állatok szubjektív tapasztalatai.

Az eredmények azt sugallják, hogy a tudatosság nem feltétlenül kötődik az agykéreghez. Elképzelhető, hogy az elemi tudatosság a vártnál gyakoribb a madaraknál és az emlősöknél.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük