Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megcáfolták Darwin elméletét a földi élet kialakulásáról

Megcáfolták Darwin elméletét a földi élet kialakulásáról Tech-Tudomány

Egy friss tanulmány cáfolja a földi élet kialakulásáról szóló egyik legelfogadottabb elméletet – írja az IFLScience. A hipotézist még Charles Darwin fogalmazta meg, elképzelése szerint az élet elsőként a sekély víztömegekben jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés

A University College London csapata forró, sós, lúgos víz segítségével szimulálta a mélytengeri hidrotermális kürtők környezetét, a teszt során pedig protosejtek jöttek létre. Az efféle struktúrák elengedhetetlenek az élet létrejöttéhez.

A vizsgálat azt sugallja, hogy a földi élet az óceánok mélyén születhetett meg.

Nick Lane, a tanulmány vezető szerzője szerint rengeteg elmélet létezik arról, hogy hol jelenhetett meg először az élet. A hidrotermális kürtők az egyik legjobb jelöltnek számítanak, eddig azonban nem sikerült protosejteket létrehozni az ilyen környezetet szimuláló kísérletekben.

A friss eredmények azt mutatják, hogy az extrém tulajdonságú víz valójában kifejezetten segíti a protosejtek fejlődését. Bár a tanulmány nem jelent megdönthetetlen bizonyítékot, így is komoly érv lehet amellett, hogy az első létformák a tengerek mélyén bukkantak fel.

Az új kutatás az idegen élet keresése miatt is fontos lehet. Nem zárható ki, hogy a Szaturnusz egyik holdján, a vastag jégpáncél alatt olyan óceán fekszik, amelyben a hidrotermális kürtők is megtalálhatóak.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások