Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korábbi nátháinktól is függ a Covid-19 lefolyása

Korábbi nátháinktól is függ a Covid-19 lefolyása Tech-Tudomány

Vannak olyan emberek, akik nem fertőződtek meg az új koronavírussal, szervezetük mégis felismeri a kórokozót, és az immunrendszerük T-sejtjei leszámolnak vele – erre a megállapításra jutott egy friss kutatás.

Hirdetés
Hirdetés

A tudósok gyanították, hogy a közönséges náthát okozó koronavírusokkal korábban találkozó T-sejtek képessé válhatnak a világjárványt okozó SARS-CoV-2 felismerésére és megtámadására, és a Science című tudományos lapban publikált cikkükben ezt az elméletet támasztották alá.

Hogy bizonyítani tudják a hipotézist, olyan emberi vérmintákat vettek elő, amiket jóval az új koronavírus felfedezése előtt gyűjtöttek be. Ezek vizsgálatával jöttek rá, hogy egyes T-sejtek ugyanúgy reagáltak az új kórokozóra, mint négy, közönséges náthát okozó, korábban ismert koronavírusra.

Az új vírusra adott legerősebb T-sejtes válaszok a vírus tüskéinek fehérjéjével függtek össze, melyeket az emberi sejtekbe hatolásra használ a kórokozó.

„Tanulmányunk igen erős, közvetlen molekuláris bizonyítékot nyújt arra, hogy a memória T-sejtek felismerik azokat a genomszekvenciákat, amelyek nagyon hasonlóak a náthát okozó koronavírusokban és a SARS-CoV-2-ben” – írta közleményében Alessandro Sette, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet tudósa, a tanulmány társszerzője.

Valószínű, hogy a korábbi koronavírusok okozta náthával való találkozás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteinek súlyosságát – írták a kutatók.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. augusztus 6., 22:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Meg mindig csak a sotetsegben tapogatoznak , senki egy konkret megelozest ,kezelest nem tud mondani, ezert van ez a nagy kaosz az egesz vilagon !

  • User
   Dátum: 2020. augusztus 7., 11:35
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ez egy új vírus, persze, hogy sötétben tapogatóznak. Ezért kell kissé megértéssel közelíteni a néha ellentmondásos ajánlások felé is.