Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, miért esznek valójában a macskák füvet

Kiderült, miért esznek valójában a macskák füvet Tech-Tudomány

A Kaliforniai Egyetem Állatorvostani Iskolájának kutatása szerint a jelenség még az evolúciós fejlődés egy korábbi szakaszára vezethető vissza.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatók azt állítják, hogy a macskák ősei azért fogyasztottak fűféléket, hogy megszabaduljanak a bennük élősködő parazitáktól, amelyek a rágcsálókkal való táplálkozás miatt szaporodhattak el a szervezetükben – olvasható a Daily Mail hírei közt.

A fű ugyanis serkenti az izmok aktivitását az emésztőrendszerben, ami megtisztítja a beleket a parazitáktól.

A mai macskákban úgy tűnik tovább él a szokás, habár az állatgyógyászat megjelenésével már nem lenne szükség erre a viselkedésre.

A kutatók 1021 macskatartót vontak be egy online felmérésbe, melynek keretében a gazdik naponta legalább három órát töltöttek a macskájuk étkezésének megfigyelésével. 71 százalék jelentette, hogy macskája rendszeresen eszik füvet, azonban szinte egyik állat sem hányt, ami ellentmond annak az ötletnek, hogy rosszullét miatt fogyasztanák a növényeket.

Úgy tűnik, a cselekvés ösztönös, amit az is megerősített, hogy az állatok közel fele saját magától cselekedett, nem más macskától tanulta el.

A tanulmányt a Science tudományos lapban publikálták.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük