Felhívás!

Két külön méhben fejlődő két gyerekkel terhes egy brit nő

Két külön méhben fejlődő két gyerekkel terhes egy brit nő Tech-Tudomány

Kelly Fairhurst 28 éves brit nő, aki a 12 hetes terhességi ultrahangon tudta meg, hogy két méhhel rendelkezik, és mindkét méhében egy-egy magzat fejlődik.

A kettős méhűség akkor alakul ki, ha a leány magzatban a női ivarszervek kezdeményeként kialakuló kétoldali Müller-féle csövek nem egyesülnek, és nem képeznek egységes, együregű méhet. Ilyenkor a kétoldali méhfél közötti válaszfal részlegesen vagy teljesen megmarad, és két különálló méhüreg jön létre.

Fairhurst nőgyógyász valószínűleg először kettős látásra gyanakodott saját magán, amikor meglátta a két különálló méhben fejlődő két magzatról készített ultrahangfelvételt. Ennek esélye 1:50 millió.

Az eset annál is inkább meglepte a nőt, mert már van egy három és egy négyéves gyereke, de a kettős méhűségét nem fedezték fel a korábbi terhességei alkalmával. A Guardiannek elmondta, hogy amikor a második gyerekével volt terhes, mondták neki az orvosok, hogy esetleg kétszarvú méhe van, de kettős méhűségről nem beszéltek.

A kétszarvú méh abban különbözik a kettős méhtől, hogy előbbi esetben a méhüreg nem válik teljesen külön (csak részlegesen, egy felülről benyomuló középső sövény mentén), és egy méhszáj van csak. Utóbbi esetben viszont méhüregből és méhszájból is kettő van.

A két gyermek nem feltétlenül egyszerre fog megszületni, így könnyen előfordulhat, hogy a nőnek két vajúdásban lesz része. Jelenleg mindkét babát császármetszéssel tervezik világra segíteni. 

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.