Felhívás!

Káprázatos havas kép készült a Marson

Káprázatos havas kép készült a Marson Tech-Tudomány

A Föld északi féltekéjén télen előfordul, hogy hó fedi be a tájat. Az Európai Űrügynökség nemrég bemutatott felvétele viszont azt bizonyítja, hogy festői havas és jeges régiókat nem csak a mi bolygónkon lehet találni.

Az Európai Űrügynökség (ESA) képe a Mars Express Orbiter űrszonda öt fotójának felhasználásával készült el – írja az IFLScience. A felvételen a fagyott vízzel teli Koroljov-kráter látható.

A mélyedés a vörös bolygó északi alföldjén helyezkedik el, az északi jégsapkától nem messze délre. A Koroljov-kráter mintegy 82 kilométer széles és 2 kilométer mély, a benne felhalmozódott jégtömeg a legvastagabb részen 1,8 kilométeres.

A mélyedésben egy hidegcsapda alakult ki, ahol a jég folyamatosan hűti a levegőt. A kráterben a hőmérséklet alig ingadozik, a jég így állandó marad.

A képződményt Szergej Pavlovics Koroljov szovjet rakétamérnökről nevezték el, aki a Szovjetunió első rakéta- és űrprogramjainak vezetője volt. Koroljov a mai Ukrajna területén született 1907-ben, majd a sztálini nagy tisztogatás során a Gulágot is megjárta.

A hidegháború alatt a Szputnyik–1, a világ első műholdjának, illetve a Vosztok–1, a világ első űrhajósát szállító űrhajójának megtervezésében vett részt, így nagyban hozzájárul a Szovjetunió űrben elért sikereihez.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 31., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kedves 2018. december 30., 15:20 hozzaszolo. “The very deepest parts of Korolev crater, those containing ice, act as a natural cold trap: the AIR moving over the deposit of ice cools down and sinks, creating a layer of cold air that sits directly above the ice itself. ”

  Erdekes a kerdesfelvetese Ez a fenntebbi idezet az ESA oldalan talalhato,onnan masoltam ki. Mivel ok irtak ,fel lehet tenni az erdekes kerdeset az ESA-nak is .
  Meg annyit hogy a 24.hu es az ESA kozlemenyeik,allitasai fenntartassal kezelendoek, legalabb is enszamomra.
  U.I Nem vagyok a cikkiro.