Hirdetés
Hirdetés

Ingyenes applikációval tesztelheti hallását

Ingyenes applikációval tesztelheti hallását Tech-Tudomány

Az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) egy ingyenes applikációt dobott piacra, amivel a hallást lehet tesztelni, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a halláskárosodás korai felismerése. Az alkalmazás Androidon és iOS-en is elérhető, egyelőre csak angol nyelven.

A WHO ajánlása alapján időről-időre mindenkinek ellenőriztetnie kellene a hallását, főleg a 60 év felettieknek, azoknak, akik hangos munkakörnyezetben dolgoznak, vagy akik szeretik a zenét bömböltetni a fejhallgatójukon. A WHO egyik idei projektjében a halláskárosodásra szeretné felhívni a figyelmet, mert a felmérések szerint a 16-35 éves korosztály fele kifejezetten nagy veszélynek van kitérve, és az idősebb korosztály sem szentel elég figyelmet annak, hogy ellenőriztesse és óvja hallását. Ennek a projektnek a része a nemrég megjelent alkalmazás is. 

Hirdetés
Hirdetés

Az applikáció egyébként nagyon egyszerűen működik, a digitális háttérzajban három számot hall az ember, azt beírja az alkalmazásba, ami ezek után a következő feladványra ugrik, és így ismétlődik a folyamat különböző intenzitású háttérzajokkal és különböző hangerejű számokkal. A 23 minta után pedig jön az értékelés, ami amellett, hogy megmondja, hány pontot sikerült elérni, javaslatot tesz arra is, mi a következő lépés, és emlékeztetőt is be lehet állítani, hogy mikor esedékes a következő teszt. 

Bár a WHO appja ellenőrzött és hitelesített hangmintákkal dolgozik, az alkalmazás nem váltja ki az orvosi vizsgálatot, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy például ki milyen minőségű fülhallgatót használ hozzá, vagy hogy mekkora a háttérzaj, ezért bármilyen eredmény is jön ki, érdemes időnként orvoshoz is elmenni hallásvizsgálatra. 

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük