Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Idáig nem ismert, rejtett vérerek hálózzák be csontjainkat

Idáig nem ismert, rejtett vérerek hálózzák be csontjainkat Tech-Tudomány

Itt az ideje kiegészíteni az anatómia tankönyveket: korábban nem ismert, újfajta vérereket azonosítottak az emberi és állati csontban.

Az újonnan azonosított erek behálózzák a csontfelszínt és behatolnak a csont belsejébe. A szakértők szerint tanulmányozásukkal olyan betegségek kialakulását és lefolyását is alaposabban meg lehet majd érteni, mint például a csontritkulás, vagy az immunrendszert érintő megbetegedések.

“Elképesztő, hogy még ma is vannak új felfedezések az emberi anatómiával kapcsolatban – olyan helyen leltünk rá új vérerekre, ahol nem is számítottunk volna rájuk” – mondta Matthias Gunzer, a németországi University of Duisburg-Essen kutatója.

Egereknél és embereknél is megtalálható

Az apró vérereket először olyan egerekben figyelték meg, amiknek csontozatát egy kémiai anyaggal átlátszóvá tették. Az egerek lábcsontjának alsó részén több ezer ilyen kapillárist láttak, ezeket transz-kortikális vérereknek keresztelték el a kutatók. A többi – már korábban is azonosított – csontba lépő értől eltérően a transz-kortikális vérerek az egész csontot behálózzák, így vérellátásának tetemes részét e véredények biztosítják.

Gunzer és munkatársai emberek combcsontját is megvizsgálták, és azt találták, hogy a transz-kortikális vérerek nálunk is jelen vannak, igaz, nem akkora számmal, mint a rágcsálókban.

A csontvelőben termelődnek az immunsejtek, és mint az egereknél megfigyelték, az újonnan talált erek kulcsszerepet játszanak abban, hogy a szervezet védelmezői elhagyhassák keletkezési helyüket – valószínűleg ugyanilyen fontos funkciót töltenek be embereknél is, hívta fel a figyelmet Gunzer.

Az eredményeket a Nature Metabolism című tudományos szakfolyóiratban írták le.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások