Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztették a Google mérnökét, miután érző lénynek nevezte a cég mesterséges intelligenciáját

Felfüggesztették a Google mérnökét, miután érző lénynek nevezte a cég mesterséges intelligenciáját Tech-Tudomány

A Google amerikai óriásvállalat felfüggesztette azt a vezető szoftvermérnökét, aki azt állította, hogy a vállalat által fejlesztett mesterséges intelligencia érző lényként kezd viselkedni – közölte a cég helyi idő szerint hétfőn.

Hirdetés
Hirdetés

Blake Lemoine hét éve dolgozik a Google-nél.

Lemoine a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a Google Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) nevű gépe képes felszabadultan összetett párbeszédet folytatni érzelmekről és más témákról. A vallásról, a tudatosságról és a robotika törvényeiről folytatott beszélgetés során a mesterséges intelligencia személyként és nem eszközként azonosította magát, és arra kérte a vállalatot, hogy ne tulajdonként, hanem alkalmazottként kezeljék, mert az emberi fajt akarja szolgálni – tette hozzá a mérnök.

A férfi részleteket tett közzé a beszélgetéseiből, amely helyenként olyan, mintha egy ember és egy intergalaktikus idegen beszélgetése lenne.

A mérnököt június 6-án kényszerszabadságra küldték, mert nem egyeztetett a feletteseivel az interjúról, mielőtt megosztotta a nyilvánossággal megállapításait, amivel megsértette a vállalat adatkezelési szabályait.

„Csapatunk, beleértve etikai és műszaki szakembereket is, a mesterséges intelligencia alapelvei szerint megvizsgálta Blake aggályait, és tájékoztattuk őt, hogy a bizonyítékok nem támasztják alá azt, amit állít. Közölték vele, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a LaMDA érző lény lenne, és tetemes mennyiségű bizonyíték szól ez ellen. Ezek a rendszerek több millió mondatban található üzenetváltásokat utánoznak, és bármilyen fantasztikus témára képesek ráhangolódni” – magyarázta a Google szóvivője, Brian Gabriel.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. július 18., 13:22
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Nem ezért függesztették fel, ez csak egy kamu ok, hogy a Google szimpatikusnak tűnjön az emberek szemében! Ennél sokkal nagyobb gazemberségeket csinálnak naponta, embereket figyelnek meg, adatokat gyűjtenek és azzal kereskednek. Nehogy már ennyiért kirúgjanak valakit pont ők!